Συνάντηση σύνδεσμου ''Στέγη'' με ηγεσία ΥΠΕΝ - Ποια αιτήματα τέθηκαν

Συνάντηση σύνδεσμου ''Στέγη'' με ηγεσία ΥΠΕΝ - Ποια αιτήματα τέθηκαν

Δελτίο τύπου "Στέγης":

Την Παρασκευή 20/11/2015 και ώρα 10π.μ. ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ εκπροσωπούμενος από τον Αντιπρόεδρο Αθήνας Κο Διανόγλου Νίκο παρέστη ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υπουργείου για διάλογο στα θέματα :

  • Αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος
  • Συμβάσεις διακοψιμότητας
  • Μηχανισμός ανάκλησης μεταβλητού κόστους

Αλλά είμασταν ο μόνος σύνδεσμος που θέσαμε ξανά τα αιτήματα μας για τους οικιακούς κτιριακούς και αυτό παραγωγούς.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Μελετητών Κατασκευαστών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών – ΣΤΕΓΗ ήταν ό μόνος σύλλογος που κατέθεσε ερωτήματα που αφορούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά πέραν της θεματολογίας που ήθελε το ΥΠΕΝ να μείνουμε.

Τα βασικά ερωτήματα που καταθέσαμε στην ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι

  • Ζητήσαμε να προωθηθεί το net metering στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ χωρίς να δεσμευτεί άφησε ανοιχτό την προώθηση του Net Metering στα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς υπάρχουν συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και μας απάντησε πως θα επανέλθει και αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το θέμα που είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ..

  • Ζητήσαμε την επέκταση εξ αποστάσεως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ( virtual net metering )

Για το θέμα της εξ αποστάσεως εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο NetMetering ( virtual net metering ) για αγρότες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και Δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μονάδες σε όμορους χώρους ιδιοκτησίας τους ένα αίτημα που κατέθεσαν στην συνέχεια και ο σύλλογος Π.Σ.Α.Φ μόνο για τον κλάδο τους ( Πανελλήνιος Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ) φάνηκε να είναι ένα ενδιαφέρον αίτημα που στην πορεία μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα καθώς έγινε καταγραφή του αιτήματος τόσο από τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Μπουλαξή όσο και από το Υπουργό κ. Σκουρλέτη και αναμένουμε επίσημα και εδώ τοποθέτηση τους.

  • Ζητήσαμε την επί μηδενικής βάσεως συζήτηση για την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων των οικιακών φωτοβολταικών όπως αυτό είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και επίσημα γραπτώς με ανακοίνωση και δελτίου τύπου ο τότε τομεάρχης ενέργειας Κος Πετράκος στης 20/1/2015 σε συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Αντιθέτως επί του παρόντος δεν πήραμε καμία απάντηση στο κύριο ερώτημά μας για την επί μηδενικής βάσεως συζήτηση για την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων των οικιακών φωτοβολταικών καθώς όπως τονίστηκε στην αρχή της συζήτησης η σημερινή συνάντηση είναι μια πρώτη γνωριμία με τους συλλόγους και η έναρξη μιας συνεχής επικοινωνίας με το ΥΠΕΝ , όπως και τα θέματα προς ενημέρωση και συζήτηση που είχε καταθέσει στην πρόσκληση του η ηγεσία του Υπουργείου ήταν :

  • Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
  • Συμβάσεις «διακοψιμότητας»
  • Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

Θετικό πάντως είναι ότι δεσμεύτηκε το ΥΠΕΝ ότι θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για τη συνέχιση του διαλόγου με τους συλλόγους με σκοπό να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας .

Μεγάλη επιτυχία του συνδέσμου μας ΣΤΕΓΗ είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ ότι εξαιρούνται από την Διακοψιμότητα τα οικιακά φωτοβολταϊκά και το NET METERING που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος μας επάξια όπως επισήμανε η κα. Παπαδογιάννη υπεύθυνη του Υπουργείου για τις ΑΠΕ.

Στο τέλος της συζήτησης έγινε κατανοητό από το ΥΠΕΝ η διαφορετικότητα των προβλημάτων του κάθε συλλόγου κάτι που θα πρέπει ο Υπουργός να σκέφτεται την ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των οικιακών Φωτοβολταϊκών όπως και άλλων κλάδων από το γενικό πλαίσιο των Φωτοβολταϊκών παραγωγών και αυτό παραγωγής αίτημα που μόνο εμείς πάλι υποβάλαμε.

Θεωρούμε πως έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα αλλά πρέπει να ακολουθήσουνε επίσημες τοποθετήσεις του ΥΠΕΝ σε όλα και σύντομα όχι μόνο ευχολόγια και επιτροπές.

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:35, 23/11/2015
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL