Ωθούν την τιμή του πετρελαίου, αλλά μειώνουν πράγματι την παραγωγή τους;

Ωθούν την τιμή του πετρελαίου, αλλά μειώνουν πράγματι την παραγωγή τους;

Run My Project by B2Green

Οι παραγωγοί πετρελαίου δείχνουν να τα πηγαίνουν περίφημα: η τιμή του αργού, τύπου Brent έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ελάχιστα έχουν αλλάξει από την πλευρά της προσφοράς. Το Νοέμβριο, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και άλλες χώρες-παραγωγοί, με σημαντικότερη τη Ρωσία, συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή τους για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Τα κράτη συμμορφώθηκαν έκτοτε με τις δεσμεύσεις τους ή ακόμη και μείωσαν κατά περισσότερο από αυτό που αναμενόταν. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι μικρές σε απόλυτους όρους, όπως δείχνουν τα νούμερα που δημοσίευσαν η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και ο OPEC:

Μείωση της παραγωγής; Όπως το πάρει κανείς...

Παραγωγή αργού πετρελαίου, εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως

Παρά τις "τυμπανοκρουσίες" για μια τεράστια μείωση της παραγωγής, τον Ιανουάριο, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την IEA και κατά 1,29 εκατ. βαρέλια την ημερησίως, σύμφωνα με τον OPEC. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μεταβολή λίγο άνω του 1%. Η πρόβλεψη του OPEC για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνει ότι στο επίπεδο παραγωγής του Ιανουαρίου του καρτέλ -32,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- και πάλι θα έχουμε παγκόσμια προσφορά υψηλότερη από τη ζήτηση.

Δεν αρκεί για να εξισορροπήσει την αγορά

Η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου στο α' τρίμηνο του 2017, υποθέτοντας ότι η παραγωγή διατηρείται στα επίπεδα Ιανουαρίου, βαρέλια ανά ημέρα

Τα εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα πετρελαίου στον ανεπτυγμένο κόσμο μειώθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά παραμένουν στα περίπου 299 εκατ βαρέλια, δηλαδή υψηλότερα από το μέσο όρο πενταετίας. Εάν τα αποθέματα μειώνονταν ακριβώς όσο μειώθηκε η παραγωγή του Ιανουαρίου, θα χρειάζονταν 200 ημέρες ή περισσότερο, ανάλογα με το ποιος από τους δύο, OPEC ή ΙΕΑ, έχει δίκιο στο μέγεθος της μείωσης της παραγωγής, για να φτάσουν στο μέσο επίπεδο. Φυσικά, τα αποθέματα δεν πρόκειται να συρρικνωθούν τόσο γρήγορα διότι η αγορά δεν βρίσκεται ακόμη σε ισορροπία.

Οι περικοπές δεν έχουν κάνει στην πραγματικότητα πολλά για να διορθώσουν το πρόβλημα της υπερπροσφοράς πετρελαίου στον πραγματικό κόσμο. Αλλά και μόνο η συζήτηση γύρω από αυτές ήταν πολύ χρήσιμη για τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μία σχετικά μεγάλη μείωση της παραγωγής της τον Ιανουάριο, περιορίζοντάς την κατά περίπου 5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αλλά η τιμή του πετρελαίου στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 21% υψηλότερη από ό,τι στις 27 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα προτού ανακοινωθούν τα σχέδια μείωσης της παραγωγής του OPEC. Θεωρητικά, αν δεν εμπλέκονταν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και η αντιστάθμιση κινδύνου και οι Σαουδάραβες πωλούσαν το σύνολο της παραγωγής τους με βάση τη μέση τιμή αγοράς του μήνα, θα αντλούσαν περίπου 50 εκατ. δολάρια την ημέρα περισσότερα τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Αύγουστο.

Η περίπτωση της Ρωσίας είναι ακόμη πιο διασκεδαστική. Αύξησε την παραγωγή της κατά περίπου 4% μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου, στη συνέχεια, υποσχέθηκε να εφαρμόσει σταδιακά περικοπές περίπου 300.000 βαρελιών την ημέρα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, περιέκοψε την παραγωγή κατά περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο. Η Ρωσία αντλεί τώρα περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι τον Αύγουστο και η τιμή είναι υψηλότερη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στις ανύπαρκτες, αλλά έντονα προβεβλημένες, "άνευ προηγουμένου" περικοπές που έκανε η Ρωσία ταυτόχρονα με τον OPEC.

Λόγω της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής - ή, μάλλον, λόγω του θορύβου που προκλήθηκε γύρω από αυτή- τα μεγάλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη ενδέχεται να μην προφυλάξουν φέτος τόσο καλά τον προϋπολογισμό τους. Η τρέχουσα τιμή παραμένει κάτω από το δημοσιονομικό "νεκρό σημείο" για τη Σαουδική Αραβια και τη Ρωσία –δηλαδή από το επίπεδο εκείνο με το οποίο οι χώρες αυτές μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους χωρίς να υποτιμήσουν το εθνικό τους νόμισμα- όπως αυτό υπολογίστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά και οι δύο χώρες έχουν ρεαλιστικά σχέδια δανεισμού, και η Ρωσία έχει τουλάχιστον πάρει τα μέτρα της ενάντια στο φθηνότερο πετρέλαιο, οπότε θα έχει τη δυνατότητα κάποιας ευελιξίας. Άλλες χώρες, όπως το Ιράν και το Ιράκ, μπορούν να ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους στις τρέχουσες τιμές.

Προφανώς, οι μεγάλες δυνάμεις πίσω από την ιστορία της περικοπής της παραγωγής, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δεν θα είχαν πρόβλημα με μία ακόμη υψηλότερη τιμή, αλλά με δεδομένη την κατάσταση της φυσικής αγοράς, πιθανότατα κατέστειλαν τις ορέξεις τους. Θα πρέπει να χρωστούν ευγνωμοσύνη στους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο που αύξησαν την παραγωγή τους μόνο συγκρατημένα καθώς οι τιμές αυξάνονταν. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή αργού της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 280.000 βαρέλια την ημέρα από το τέλος του Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, ο OPEC και οι περιστασιακοί σύμμαχοί του μπορούν να κάνουν πιο δυνατό κρότο με τις περικοπές τους: Τα νούμερά τους ακούγονται πιο εντυπωσιακά.

Τι θα συμβεί αν η βιομηχανία παραγωγής αργού από σχιστόλιθο των ΗΠΑ προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ παραγωγής που πέτυχε στα μέσα του 2015 (πριν οδηγήσει τους Σαουδάραβες και τους Ρώσους σε ξέφρενη άντληση με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές και πολλές από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να οδηγηθούν σε πτώχευση); Τελικά, η μαγεία των περικοπών του OPEC θα ξεθωριάσει και οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής. Οι τιμές θα διολισθήσουν εκ νέου, δεδομένου ότι ακολουθούν τα διάφορα αφηγήματα και όχι την προσφορά και τη ζήτηση. Ο OPEC και η Ρωσία θα χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για την κάλυψη των στόχων των προϋπολογισμών. Ο φαύλος κύκλος θα επαναληφθεί, με τους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο να υφίστανται μεγαλύτερες απώλειες και τα αυταρχικά πετρελαϊκά καθεστώτα να χρειάζονται μερικά θετικά νέα ξανά ώστε να επιστρέψουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο τιμών.

Τελικά, η έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου, που οφείλεται στην κρίση των τιμών του 2014-2016, είναι πιθανό να αρχίσει να επιδεινώνει σημαντικά την ικανότητα όλων των μεγάλων παικτών να αυξάνουν την παραγωγή κατά βούληση. Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου βρέθηκαν σε χαμηλό 60 ετών το 2016, και είναι απίθανο οι νέες πηγές ενέργειας να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου δραματικά προτού αυτό αποτελέσει πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, τα έθνη του πετρελαίου και οι frackers θα πρέπει απλά να συνεχίσουν να παίζουν το σημερινό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για να διασκεδάζουν τους κερδοσκόπους και να κρατούν τις τιμές σε αποδεκτό επίπεδο.

Του Leonid Bershidsky - Bloomberg View

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:36, 15/02/2017

Climatherm Energy 2018
Run My Project - Θέρμανση
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα

Institute of Zero Energy Buildings