Μέσω Ρωσίας η διάσωση της Jet Oil

Μέσω Ρωσίας η διάσωση της Jet Oil

Σαφέστατο καθίσταται πλέον για την αγορά πετρελαιοειδών το ενδιαφέρον της Cetracore Energy, εταιρείας ρωσικών συμφερόντων με έδρα την Αυστρία, για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil-Jet Oil, μετά την κατάθεση χθες των απαραίτητων στοιχείων για το proof of funds.

Η κατάθεση των αποδεικτικών ζητήθηκε από τις τράπεζες την περασμένη Πέμπτη καθώς η διαδικασία για pre pack συμφωνία πιστωτών (άρθρα 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα) βαίνει στην τελική της ευθεία. Χθες εξάλλου η Mamidoil παραιτήθηκε μόνη της από την αίτηση προστασίας που είχε υποβάλει στο Πρωτοδικείο Πειραιά, προκειμένου να καταθέσει νέα αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθήνας, με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Για την αγορά πετρελαιοειδών το ενδιαφέρον της Cetracore Energy για την ιστορική εταιρεία πετρελαιοειδών των αδερφών Μαμιδάκη είχε προεξοφληθεί εδώ και δύο μήνες, όταν η αυστριακή εταιρεία άνοιξε γραφεία στην Αθήνα, ενώ δόθηκαν και κάποιοι μισθοί στους εργαζομένους της εταιρείας. Αν και η διάσωση της Jet Οil αποτιμάται ως θετική εξέλιξη, έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με τον αναμενόμενο ανταγωνισμό από την είσοδο στην εγχώρια αγορά ενός ισχυρού παραγωγού πετρελαίου, όπως η ρωσική Rosneft η οποία συμμετέχει με ποσοστό 19,9% στην Cetracore Energy.

Επέκταση

Το 80,1% της αυστριακής εταιρείας ελέγχεται από την UFG Europe Holdings. Αν και το ενδιαφέρον της Cetracore Energy επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων, η οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Καλοχώρι, παράγοντες της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι θα επεκταθεί και εντός Ελλάδος, αξιοποιώντας την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας της Jet Oil. Το τίμημα που φέρονται διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Ρώσοι ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ., υπερκαλύπτοντας την αξία των 100 εκατ. ευρώ στην οποία υπολογίζουν οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:54, 15/02/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund