ΕΒΙΚΕΝ: Επίθεση κατά του ΣΠΕΦ για το μέτρο της διακοψιμότητας

ΕΒΙΚΕΝ: Επίθεση κατά του ΣΠΕΦ για το μέτρο της διακοψιμότητας

Επίθεση εξαπολύουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά των παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά για το μέτρο της διακοψιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ με ανακοίνωσή της καυτηριάζει την αναφορά του ΣΠΕΦ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και σύμφωνα με αυτή ο τελευταίος φέρεται να τους γνωστοποίησε την απόφαση του για μη παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Ειδικότερα, η ΕΒΙΚΕΝ, τονίζει: "Ο ΣΠΕΦ, με ανακοίνωση του, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, «συμπλήρωσε» τo δελτίο τύπου του Υπουργείου, ανακοινώνοντας τη «δέσμευση» της κυβέρνησης για την μη παράταση του μέτρου της Διακοψιμότητας", αναφέρει η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας και συνεχίζει:

"Ως ΕΒΙΚΕΝ ωστόσο δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα τα οποία είναι γνωστά στους παροικούντες την ενεργειακή αγορά και φυσικά τελούν εν γνώσει τόσο του Υπουργείου όσο και του ΣΠΕΦ:

Πρώτον, στις πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου η βιομηχανία συνετέλεσε αποφασιστικά στην αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος μέσα στο χιονιά που θα άφηνε στο σκοτάδι και το κρύο όλη τη χώρα, σταματώντας για 2 συνεχή 24ωρα τη λειτουργία της.

Δεύτερον, κατά το ίδιο επίμαχο διάστημα διαπιστώθηκε η παντελής απουσία οιασδήποτε συνεισφοράς των φωτοβολταϊκών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τρίτον, στην ελληνική αγορά διατηρούνται ακόμα και σήμερα απαράδεκτα υψηλές για χώρα της EE τιμές στήριξης («feed-in-tariffs»), που εξασφαλίζουν στα μέλη του ΣΠΕΦ εγγυημένη κερδοφορία χάρις στις κρατικές ενισχύσεις, αγνοώντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και ενισχύει την διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Τόσο η χρησιμότητα όσο και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της διακοψιμότητας αποδείχθηκαν και είναι απαραίτητο το μέτρο να παραταθεί έως ότου υπάρξει πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η ελληνική βιομηχανία χάρις στις θυσίες των εργαζομένων της και στη συγκράτηση του κόστους ενέργειας άντεξε στην κρίση, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας της, αύξησε τις εξαγωγές. Αυτή η προσπάθεια ανάταξης του παραγωγικού ιστού της χώρας και επανένταξης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα υπονομευτεί από μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω προσφορά για φωτοβολταϊκά
(net metering, συντήρηση, αυτόνομα κλπ)

Χορηγός κατηγορίας:

B2Green
By B2Green.gr 15:33, 15/02/2017
Kostal Solar
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund