Προτάση δημιουργίας ανοικτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Προτάση δημιουργίας ανοικτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Από τον  Σωτήρη Ν. Καμενόπουλο
Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Σε σχέση με δημοσίευμα του defence-point.gr όσον αφορά τα «Ασύλληπτα ποσά από αέριο και πετρέλαιο σε βάθος 30 ετών» να παραθέσω τα κάτωθι. Πλησιάζουν οι μέρες στις οποίες θα αντιληφθούμε ως λαός πως πράγματι τελικά υδρογονάνθρακες υπάρχουν...

Αυτό ίσως δεν το έχει αντιληφθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας δεν διαθέτει την κουλτούρα των «ορυκτών πόρων» και των έμμεσων διακυβευμάτων. Θα πρέπει το δυνατό συντομότερο να «εκπαιδευθεί» κατάλληλα το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Οριζοντίως και καθέτως.

Η ανησυχία μου ως πολίτης είναι η εξής: σύμφωνα με το άρθρο 161 του νόμου 4001/2011 20% των ποσών από τα χρήματα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πηγαίνουν στο κράτος ως φόρος (Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών) και το 5% στις Περιφέρειες στις οποίες θα πραγματοποιούνται οι εξορύξεις.

Επειδή τα λεφτά θα είναι πολλά, πως θα γνωρίζω εγώ ο απλός πολίτης, ότι τα λεφτά δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες ημετέρων; Μήπως πρέπει να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ στην οποία θα καταγράφονται αυτά τα ποσά ώστε ο πολίτης να βλέπει σε πραγματικό χρόνο ποιο το συνολικό ποσό, πόσα λεφτά μπήκαν στο ταμείο, πότε και από ποιά εταιρεία;

Στο σημείο αυτό να θυμίσω την πρόταση που είχα καταθέσει το 2015, σύμφωνα με την οποία μικρό ποσοστό των εσόδων του κράτους από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ορυκτά, να κατατίθεται σε Ειδικό Ταμείο για την Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Το όφελος από τα έσοδα του κράτους από τους ορυκτούς πόρους πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς όφελος της Εθνικής Άμυνας. Αυτό καταδεικνύει η διττή σχέση μεταξύ της Εθνικής Άμυνας και των ορυκτών πόρων. Η χρηματοδότηση να αφορά επίσης επιστημονική έρευνα σε ελληνική στρατιωτική τεχνολογία.

defence-point.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 13:13, 20/03/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund