Μείωση πλαστικής σακούλας στη Σύρο

Μείωση πλαστικής σακούλας στη Σύρο

Η προσπάθεια καταπολέμησης της πλαστικής σακούλας και ευρύτερα της ρύπανσης από πλαστικό μπορεί να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όταν αναπτύσσεται συντονισμένη δράση. Αυτό είναι το μήνυμα από το πρόγραμμα LIFE DEBAG, που αναπτύσσεται από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Σύρο. Το 2017 οι πλαστικές σακούλες αποτελούσαν το 8% των απορριμμάτων που καταγράφηκαν στον βυθό της Σύρου, έναντι 13% το 2016. Ταυτόχρονα, η παρουσία της πλαστικής σακούλας στις ακτές είναι μειωμένη κατά 67% στις τελευταίες μετρήσεις, έναντι του Μαΐου 2016 και μάλιστα την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα απορρίμματα στο νησί εμφανίζουν τάση αύξησης ή σταθεροποίησης. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στη Σύρο και στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Οαντσέα, η οποία υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Η φετινή «Εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» ξεκίνησε τη Δευτέρα με την εμφάνιση στους δρόμους και στις πλατείες της Ερμούπολης ενός «πλαστικού σακουλο-τέρατος», που έπαιρνε τις πλαστικές σακούλες «τρομοκρατώντας» τους περαστικούς. Συνεχίστηκε με εκδηλώσεις, διαδραστικά παιχνίδια, διανομή ανθεκτικών τσαντών και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο με ημερίδα, με τίτλο «Αποπλαστικοποιώντας την Ελλάδα – Πρακτικές μείωσης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Ταξινόμηση απορριμμάτων

Τα προηγούμενα 2,5 έτη απομακρύνθηκαν και ταξινομήθηκαν 57.730 απορρίμματα από πέντε ακτές της Σύρου. Από το σύνολο των απορριμμάτων που μελετήθηκαν το 10% ήταν σακούλες, σάκοι μεταφοράς και συσκευασίας προϊόντων, ενώ το 3,5% ήταν πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ και λιανεμπορίου. Συνολικά, πολύ μεγάλο μέρος των απορριμμάτων ήταν πλαστικά διαφόρων κατηγοριών και μεγέθους.

«Η πλαστική σακούλα είναι ένα απόρριμμα που συνήθως δεν συναντάμε στην ακτή, γιατί παρασύρεται απευθείας στη θάλασσα, έχει υψηλή πλευστότητα, παρασύρεται από τα ρεύματα και τα κύματα και καταλήγει στον βυθό της θάλασσας. Ετσι, πολλές φορές υποτιμάμε το μέγεθος της ρύπανσης και τα προβλήματα που προκαλούν», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι και συντονιστής του προγράμματος. «Είναι όμως ένα από τα πιο θανατηφόρα απορρίμματα για θαλάσσια ζώα και πουλιά λόγω του σχήματος και της κατασκευής τους, μαζί με τα μπαλόνια και τον αλιευτικό εξοπλισμό. Δυστυχώς είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να ξεβράζονται νεκρές φάλαινες με το στομάχι τους γεμάτο κυρίως πλαστικές σακούλες», συμπληρώνει ο κ. Παπαθεοδώρου. Γι' αυτό τον λόγο οι έρευνες επεκτάθηκαν στον βυθό της Σύρου, μελετώντας 1.000 στρέμματα με υποβρύχιες κάμερες και οχήματα. Το 2017, 215 καταστηματάρχες του νησιού υπέγραψαν συμφωνία για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, ενώ τοποθετήθηκε ενημερωτικό υλικό σε 3.002 δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:02, 25/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
ASHRAE - Energy In Buildings 2018

PV Market & Tender Mission Greece

Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL