Στην τελική ευθεία το σχέδιο για το πρώτο φράγμα με ΣΔΙΤ-Οι υποχρεώσεις του ανάδοχου

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για το πρώτο φράγμα με ΣΔΙΤ-Οι υποχρεώσεις του ανάδοχου

Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία του διαγωνισμού για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος στο χείμαρο Χαβρία στην Νότια Χαλκιδική προχωρά το υπουργείο Υποδομών με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός των προσεχών μηνών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για το πρώτο φράγμα που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ και ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει πως ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φράγµατος επί του χειµάρρου Χαβρία στην Νότια Χαλκιδική, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Ορμυλίας. Θα αναλάβει, επίσης, την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Το δίκτυο ύδρευσης θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τα 274 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται σε µια περιοχή 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το βασικό δίκτυο άρδευσης θα καλύπτει συνολική έκταση 24.000 στρεµµάτων.

Ο ανάδοχος του έργου θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τη βασική υποδομή και με βάση τη σύμβαση ΣΔΙΤ θα παραδίδει το νερό στις δημοτικές ή άλλες εταιρείες που λειτουργούν τα δίκτυα μεταφοράς στους τελικούς καταναλωτές.

Ο ανάδοχος προβλέπεται πως θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης / συντήρησης του βασικού δικτύου για τουλάχιστον 20 χρόνια, θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας στο νερό που θα παραδίδει στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων ύδρευσης / άρδευσης και θα αμοίβεται με τις λεγόμενες «πληρωμές διαθεσιμότητας». Δηλαδή θα του καταβάλλεται «ενοίκιο» από το δημόσιο υπό την προϋπόθεση πως θα τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ.

Με το έργο, όπως είχε υποστηρίξει και πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης των οικισμών και των τουριστικών εγκαταστάσεων στη Νοτιοδυτική Χαλκιδική (και στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας), θα καλυφθεί ένα τμήμα των αναγκών άρδευσης στην πεδιάδας της Ορμυλίας και θα προστατευθούν τα υπόγεια ύδατα από υφαλμύρωση.

Ο υπουργός Υποδομών είχε υποστηρίξει στην ίδια σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη, προ ημερών, πως η κοινοπραξία έχει κίνητρο να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και υπογράμμισε ότι "όταν αποπληρωθεί αυτό το έργο θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης". Στον φορέα διαχείρισης εκτός από τον ιδιώτη επενδυτή θα συμμετέχει και το δημόσιο, οι δήμοι και η περιφέρεια, αν και το μοντέλο θα προκύψει από τη σχετική μελέτη των συμβούλων. Ο κ. Σπίρτζης είχε προτείνει να εγκατασταθούν στο δίκτυο ύδρευσης / άρδευσης που θα αναπτύξει ο ανάδοχος και οπτικές ίνες.

Προ ημερών στο υπουργείο Υποδομών ξεκίνησαν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου για το έργο με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ. Στη διαπραγμάτευση συμμετέχουν οι ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ, Ηλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί, Υδροδομική Σύμβουλοι Μηχανικοί και Εψιλον Ανώνυμη Εταiρεία Μελετών και Συμβούλων.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:12, 07/01/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL