Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τα ωράρια εργασίας στο μέλλον

Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τα ωράρια εργασίας στο μέλλον

Οι καύσωνες που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και στη Βόρεια Ευρώπη έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμα και στον τομέα της εργασίας με πολλούς να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να αλλάξουν ακόμα και τα ωράρια εργασίας. Μια τέτοια ριζοσπαστική πρόταση κατέθεσε η Γερμανίδα Άνελι Μπούντενμπαχ, ηγετικό στέλεχος του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων DGB, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutce Welle.

H Mπούντενμπαχ πρόσφατα πρότεινε να καθιερωθεί η σιέστα στις γερμανικές επιχειρήσεις. Θεωρεί μάλιστα, ότι οι νότιες χώρες εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό με επιτυχία. Ο οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ στηρίζει την πρόταση αυτή κάνοντας όμως και τις δικές του επισημάνσεις: «Η πρόταση της κ.Μπούντενμπαχ για τη σιέστα μπορεί να ακούγεται υπερβολική, αλλά είναι τεράστια η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, γι αυτό οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε το ωράριο εργασίας. Ας αρχίζουμε νωρίτερα, ας τελειώνουμε και αργότερα. Οι Πράσινοι είχαν καταθέσει κάποιες σχετικές προτάσεις, ας βρούμε αυτό που είναι καλύτερο για τον εργαζόμενο, αλλά και συνολικά για τη λειτουργία της οικονομίας», δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι πιο μικρές επιχειρήσεις καλό είναι να αρχίσουν την προσπάθεια από ήπια και εύκολα εφαρμόσιμα μέτρα, επισημαίνει ο καθηγητής Χίκελ, για παράδειγμα να τοποθετήσουν στόρια στα παράθυρα ή να προσφέρουν νερό στους εργαζόμενους. Κάποιοι προτείνουν περισσότερο την εργασία από το σπίτι τις ημέρες του καύσωνα. Βέβαια πολλοί αντιδρούν σε αυτή την προοπτική υποστηρίζοντας πως και το σπίτι θα είναι αρκετά ζεστό.
Πάντως, μία αμυντική αντιμετώπιση από τους εργοδότες με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να χάνονται ώρες και ημέρες εργασίας μάλλον δεν ωφελεί. Γιατί και σήμερα, που δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για διευκόλυνση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, η στατιστική δείχνει ότι κάθε χρόνο χάνονται πάνω από 40.000 ημέρες εργασίας, ακριβώς λόγω των συνεπειών του καύσωνα για την υγεία. Γερμανία: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τα ωράρια εργασίας

newsbeast.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:59, 29/07/2019
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL