Τελεσίγραφο 18 μηνών από τον πλανήτη στην ανθρωπότητα

Τελεσίγραφο 18 μηνών από τον πλανήτη στην ανθρωπότητα

Θυμάστε τις παλιές καλές μέρες όταν είχαμε «12 χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη»; Τώρα φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι μας μένουν 18 καθοριστικής σημασίας μήνες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επικαλούμενοι και την συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., μας λέει να βιαστούμε.

Πέρυσι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) ανέφερε ότι για να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό Κελσίου τον αιώνα αυτό, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030. Αλλά σήμερα, οι παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την μείωση των ρυπογόνων εκπομπών πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Η προειδοποίηση ότι το 2020 είναι μια κρίσιμη προθεσμία εκφράστηκε εύγλωττα από έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο το 2017. «Το μάθημα για το κλίμα είναι σαφές: ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μπορεί να τραυματιστεί θανάσιμα από αμέλεια μέχρι το 2020» είχε διαμηνύσει ο Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτής και πλέον διευθυντής του Potsdam Climate Institute.

Η αίσθηση ότι το τέλος του επόμενου έτους είναι η τελευταία ευκαιρία για την ντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο έντονη. «Είμαι σταθερά της άποψης ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα αποφασίσουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος σε επίπεδα επιβιώσιμα και να αποκαταστήσουμε τη φύση στην ισορροπία που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος, μιλώντας πρόσφατα σε δεξίωση για τους υπουργούς Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας .

Ένας από τους υποτιμημένους τίτλους της περυσινής έκθεσης της IPCC ήταν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να κορυφωθούν μέχρι το 2020 για να κρατήσουν τον πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Τα υπάρχοντα σχέδια δεν είναι σχεδόν αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρούν τις θερμοκρασίες κάτω από το λεγόμενο ασφαλές όριο. Αυτή τη στιγμή, κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Δεδομένου ότι οι χώρες συνήθως εφαρμόζουν τα σχέδιά τους σε χρονικά διαστήματα πέντε και δέκα ετών, εάν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής άνθρακα κατά 45% έως το 2030, τότε τα σχέδια πρέπει πραγματικά να τεθούν στο τραπέζι μέχρι τα τέλη του 2020.

Το πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που καλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η COP25 στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου το πιο σημαντικό επίτευγμα θα είναι πιθανώς απλώς η συνέχιση της διαδικασίας. Αλλά η πραγματικά μεγάλη στιγμή θα είναι πιθανότατα στο Ηνωμένο Βασίλειο στη COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της COP26, σε έναν κόσμο μετά τον Brexit, για να δείξει ότι η Βρετανία μπορεί να οικοδομήσει την πολιτική βούληση για πρόοδο, με τον ίδιο τρόπο που οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματία για να πετύχουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:10, 01/08/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL