Εκατομμύρια ηλεκτρονικά απόβλητα δεν φτάνουν στην ανακύκλωση

Εκατομμύρια ηλεκτρονικά απόβλητα δεν φτάνουν στην ανακύκλωση

Το 2017, σε όλο τον κόσμο παράξαμε 44 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας Βρετανός κατά την διάρκεια της ζωή του παράγει περίπου τρεις τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Αυτό ισχύει και για το παλιό μας κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται στο συρτάρι, αντί σε κάδο ανακύκλωσης. Το παλιό κινητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας νέας συσκευής, διότι αυτή την στιγμή τα διαθέσιμα υλικά δεν επαρκούν. Η Βασιλική Εταιρεία Χημεία εκτιμά πως το 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων δεν φτάνει ποτέ στην ανακύκλωση.

«Έχουμε πάρει αποτελέσματα από το δείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Βάσει αυτού, υπολογίζουμε ότι οι άχρηστες συσκευές μπορεί να φτάνουν τα 40 εκατομμύρια. Αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, μιλάμε για έναν τρομακτικό αριθμό άχρηστων συσκευών» δήλωσε στο euronews, η Δρ. Μίντυ Ντουλάι, σύμβουλος πολιτικής της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας.

 «Εμείς προτείνουμε τρία πολύ συγκεκριμένα βήματα. «Αγοράστε λιγότερα, επαναχρησιμοποιείστε, ανακυκλώστε». Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να αλλάζουμε κινητό και tablet κάθε δύο χρόνια. Όμως ας το ξανασκεφτούμε. Μπορούμε να κρατήσουμε το κινητό μας για ακόμη μια χρονιά; Κι αν όχι, μήπως μπορούμε να το δώσουμε σε έναν φίλο η συγγενή μας? Ίσως να το πουλήσουμε? Αν όμως τελικά θέλουμε να το πετάξουμε, η πολιτεία οφείλει να έχει ένα οργανωμένο σύστημα ώστε να γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» υποστηρίζει _η Δρ. Μίντυ Ντουλάι, σύμβουλος πολιτικής της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας.

Η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού πολλές συσκευές περιέχουν στοιχεία όπως το λίθιο, το ταντάλιο και το βολφράμιο. Η εξόρυξη αυτών των στοιχείων είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ενώ αν αφεθούν στη γη, μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμη και στις καλλιέργειες.

gr.euronews.com

 

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:49, 23/08/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL