Εννέα ώρες συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες

Εννέα ώρες συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες

Thermogas

Την Τρίτη 08/10/2019 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει την από Φεβρουαρίου 2017 μελέτη τροποποίησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (ΑΠΕ) στην Πάρο - Τήνο- Άνδρο και Νάξο.

Τον Δήμο Πάρου εκπροσώπησε θεσμικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κος Ηλίας Κουντρομιχάλης συνεπικουρούμενος από τον κ. Τρύφωνα Κόλλια, Νομικό εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η διαδικασία υπήρξε πολύωρη το δε 17μελες ΚΑΣ δια των ερωτήσεων των μελών του έδειξε σημαντικό ενδιαφέρον (πέραν του ζητήματος των προστατευόμενων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων) αναφορικά με τη θέση μας συνολικά ως προς το ζήτημα της εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων.

Υπήρξαν ερωτήσεις του τύπου "δηλαδή η Πάρος δεν θέλει τις ΑΠΕ; Θέλει το πετρέλαιο; ή δεν πρέπει επιτέλους η Πτολεμαϊδα να μην είναι η μόνη που σηκώνει το βάρος της ηλεκτροδότησης;"

Από πλευράς εκπροσώπησης του Δήμου Πάρου, δόθηκαν οι δέουσες απαντήσεις που αφορούσαν την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, την τουριστική υποβάθμιση της Πάρου, την γεωφυσική της θέση και μορφολογία του εδάφους της, την αισθητική υποβάθμιση, καθώς και για το ενεργειακό και οικονομικά ατελέσφορο των Αιολικών Πάρκων δεδομένης της προβληματικότητάς τους και της αδυναμίας αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον τέθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα του δικτύου, των Βυζαντινών -Μεσαιωνικών δρόμων που υπάρχει στο νησί μας, οι Μονές και τα Ξωκλήσια και τα Αρχαία Λατομεία που μετά βεβαιότητας θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ηλία Κουντρομιχάλη στο τέλος της ακρόασης έγινε γνωστό προς τα μέλη της ΚΑΣ, ότι ολόκληρη η κοινωνία της Πάρου είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο εγκατάστασης και lειτουργίας ΑΠΕ και ότι είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με κάθε τρόπο συνολικά σε κάθε προσπάθεια των εταιρειών για την εγκατάσταση τους.

Η συγκροτημένη παρουσία μας στην συνεδρίαση με στοιχεία και αντικειμενικά δεδομένα μόνο να προσθέσει έχει στην προσπάθειά μας. Αυτό διαφάνηκε εξάλλου από την συνεδρίαση, καθώς μια "τυπική διαδικασία" όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας ότι είναι το ΚΑΣ, μετατράπηκε σε εννέα (9)!!!! ώρες συνεδρίασης κατ' αντιπαράσταση εξέτασης ημών και της εταιρείας.

Κανείς δεν εφησυχάζει και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα μας (νομικά ή άλλα) προκειμένου να διατηρήσουμε το νησί μας αλώβητο από τέτοιου είδους παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν το Περιβάλλον μας, την αισθητική μας, και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

koinignomi.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 16:43, 11/10/2019
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL