Η κλιματική κρίση είναι αληθινή;

Η κλιματική κρίση είναι αληθινή;

Thermogas

Η αλλαγή του κλίματος, κατ' άλλους κλιματική κρίση (ανταποκρίνεται καλύτερα στα σημερινά επιστημονικά δεδομένα) ευτυχώς έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία YouGov και έδωσε στη δημοσιότητα. Οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου πιστεύουν ότι οι ζωές όλων θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαφάνιση του είδους μας -εκτός των υπολοίπων ειδών-, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά, όπως πολλοί ίσως έχουμε ακούσει, υπάρχουν και οι αρνητές της πραγματικότητας κι αυτοί είναι το 6% των Αμερικανών πολιτών που είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα -κλιματική αλλαγή-, αλλά και για το 9% των Αμερικανών που δέχονται ότι αυτή υφίσταται, φταίχτες είναι όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες πλην των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Και για να είμαστε δίκαιοι, σε αρκετές χώρες, καταγράφηκε ένα ποσοστό ατόμων της τάξης από 1% έως 9% (Αυστραλία 5%, Νορβηγία 2%, Γαλλία 3%, Ισπανία 1%) που δεν αναγνωρίζει ότι υφίσταται κλιματική αλλαγή.

Ομως δεν είναι ο στόχος η αποκάλυψη και στοχοποίηση των αρνητών της σκληρής πραγματικότητας αλλά τα καλά νέα, που είναι ότι οι συνειδήσεις των ανθρώπων αλλάζουν, ότι οι ενημερωτικές εκστρατείες βρήκαν γόνιμο έδαφος και πιάνουν τόπο, ότι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια, είτε σε επίπεδο μονάδας είτε σε επίπεδο συλλογικό, και δείχνουν διάθεση να αλλάξουν τον τρόπο που ζουν και να καταναλώνουν έτσι ώστε να συνεισφέρουν το κατά δυνατόν περισσότερο στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Το αν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη ροή του φαινομένου ή το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ή αν έχουμε χάσει το τρένο της επιστροφής, ήταν μέσα στις ερωτήσεις της έρευνας και η απάντηση είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες γιατί αποτυπώνει ένα ικανό κομμάτι των πολιτών του κόσμου. Γιατί, συμμετείχαν τριάντα χιλιάδες άτομα από 28 χώρες (από διάφορες περιοχές) και άκρως ελπιδοφόρο είναι το ποσοστό της τάξης του 71% που κατοχυρώνεται στους κατοίκους της Ινδίας που είπαν «πράγματι, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και είμαστε εμείς οι άνθρωποι κυρίως υπεύθυνοι γι' αυτό το φαινόμενο».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί το 35% των Νορβηγών και των Σαουδαράβων, παρόλο που ένα ποσοστό 36% και 48% των κατοίκων της χώρας τους αντίστοιχα αποδέχεται ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι μερικώς υπαίτιες και όχι η κύρια αιτία του προβλήματος.

Αυτή η διαφορετικότητα ή απόκλιση, αν θέλετε, στις απόψεις ανέδειξε και μια ακόμη πτυχή τού πώς προσεγγίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής οι κάτοικοι των χωρών της Ανατολής και της Δύσης.

Ενα καλό επίσης εύρημα ήταν το ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή σαν κάτι που συμβαίνει κάπου αλλού, μακριά από τη χώρα τους, αλλά σαν ένα φαινόμενο που αναμένουν να επηρεάσει τη ζωή τους, τη ζωή όλων μας δραματικά ή τουλάχιστον κάποιους αρκετά.

Οι πολίτες των χωρών της Ανατολής και της Μέσης Ανατολής πιστεύουν λοιπόν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει δραματικά τη ζωή τους σε σχέση με τους κατοίκους της Ευρώπης. Το 75% των Φιλιππινέζων, επί παραδείγματι, και το 65% των Καταριανών ενστερνίζεται αυτή την άποψη (τα μεγαλύτερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε Ασία και Μέση Ανατολή) ενώ από τα κράτη της Ευρώπης τέτοιες ανησυχίες έχουν σε μεγάλο ποσοστό μόνο οι Ισπανοί (32%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου μόνο ένα 10% έως 14% πιστεύει ότι ο τρόπος ζωής τους θα διαταραχθεί σημαντικά.

Στην έρευνα τέθηκαν και ερωτήσεις γύρω από τα χειρότερες εκδοχές έκβασης της κλιματικής αλλαγής. Και εδώ τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις 28 χώρες πιστεύει ότι η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις οικονομίες των χωρών, επομένως και στην παγκόσμια οικονομία, να καταστρέψει/εξαφανίσει πόλεις από τον χάρτη (εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας) αλλά και ότι μπορεί να είναι η αιτία νέων συρράξεων ή πολέμων και για κάποιους μάλιστα να είναι η αιτία του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου. Πιστεύουν ακόμη ότι θα προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα περιβαλλοντικών προσφύγων που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες για να επιβιώσουν.

Εδώ, σύμφωνα με τον αναλυτή της έρευνας Μάθιου Σμιθ, και πάλι οι Ευρωπαίοι δείχνουν πιο ψύχραιμοι μπροστά στην πιθανότητα ενός Γ' Παγκόσμιου Πολέμου όσο και για το ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στην εξαφάνιση του είδους της σε σχέση με τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής που δείχνουν να δέχονται αυτό το σενάριο σε μεγαλύτερα του 50% ποσοστά.

Θα καταφέρουμε ν' αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις;
Τα καλά νέα, που έφερε ακόμη η έρευνα της YouGov, είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να παρθούν τώρα άμεσα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης. Αυτή η άποψη κυριαρχεί στο σώμα των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες του κόσμου με τα χαμηλότερα ποσοστά (50%) να καταγράφονται και πάλι στην Αμερική και να κορυφώνονται με το 82% που έδωσαν οι Ισπανοί. Οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα αρκεί να διατηρήσουμε την πορεία σταθερή στα παρόντα δεδομένα (21%), σε αντίθεση με τους Ινδούς που πιστεύουν ότι τίποτα πια δεν μπορεί να γίνει (22%).

Ομως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για δραστικά μέτρα, έχουν στο μυαλό τους τον περιορισμό του καταναλωτικού μοντέλου. Οι κάτοικοι των 24 χωρών από τις 28 που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανασχεθεί αν μειώσουμε τη σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη και όχι αν υιοθετήσουμε καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις. Οπως επίσης θεωρούν ότι τόσο αυτοί όσο και οι χώρες τους (κυβερνήσεις) μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα απ' ό,τι μέχρι στιγμής κάνουν για να συμβάλουν στην ανάσχεση του φαινομένου.

Σε ατομικό επίπεδο πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν ότι δεν κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής κι εδώ οι κάτοικοι της Μέσης ανατολής θριαμβεύουν, μαζί με τους Νορβηγούς, Σουηδούς, Φινλανδούς και Αυστραλούς.

Τις πταίει;

Πάλι οι απαντήσεις στο «ποιος φταίει που φτάσαμε το κλίμα, το περιβάλλον σε αυτή τη δραματική κατάσταση;» οι συμμετέχοντες δείχνουν μεγάλη αυτογνωσία. Ολοι σήκωσαν τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο χώρας το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε όλες τις χώρες, πιστεύει ότι τόσο στις πλούσιες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, δικαίως και κύριοι ένοχοι είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς φορείς, επιχειρήσεις και βιομηχανία, όσο και τα ίδια τα άτομα. Βέβαια όταν ρωτήθηκαν για το ποιες χώρες θεωρούν ότι έφτασαν το κλίμα στο σημείο κατάρρευσης όλοι έβαλαν την Κίνα στην πρώτη θέση του βάθρου, με την Αμερική και την Ινδία αντίστοιχα στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Το θέμα λοιπόν που ανακύπτει από τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι το ποιος μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα ή μάλλον ποιος έχει τη δύναμη να το λύσει. Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται και προαναφέρθηκαν ως υπαίτιοι, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών, έχουν τη δύναμη να βρουν τη λύση.

Τη διαφορά έκαναν οι Γερμανοί και οι Νορβηγοί δίνοντας ένα ρεύμα απογοήτευσης, καθώς δήλωσαν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο 54% ότι οι πολίτες δεν έχουν τόση δύναμη στα χέρια τους ή και καθόλου δύναμη για να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα τα καταφέρουμε; Δηλαδή, είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε και να καταναλώνουμε σε όλα τα επίπεδα; Γιατί για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει και μαζική αντίδραση ή, αν θέλετε, ισχυρής δυναμικής πολυπληθείς ομάδες ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Και επειδή ίσως κάποιοι ακόμη να χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να πειστούν ότι η κατάσταση του κλίματος είναι στην «εντατική», δηλαδή στο σημείο κατάρρευσης, αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα της NASA: «Πολλαπλές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα αξιολογότερα επιστημονικά περιοδικά δείχνουν ότι το 97% ή και περισσότερο των επιστημόνων του κλίματος (που συνεχίζουν να έχουν δημοσιεύσεις) συμφωνούν ότι: η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται ολοένα, ότι έχει αυξηθεί μέσα στον τελευταίο αιώνα και ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες».

Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους επιστημονικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις, υποστηρίζοντας αυτή τη θέση (μπορείτε να τις διαβάσετε στον σύνδεσμο https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/).

Info
Η έρευνα διεξάχθηκε διαδικτυακά, σε πολλές δε χώρες το ποσοστό των ατόμων που διαθέτουν σύνδεση ίντερνετ ήταν χαμηλό σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπροσωπευτικό του διαδικτυωμένου πληθυσμού.

Οι χώρες όπου ο διαδικτυακός πληθυσμός είναι χαμηλότερος από το 60% του συνόλου είναι η Κίνα, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Αίγυπτος, η Ινδία και η Ινδονησία.

Βάση Παναγοπούλου

efsyn.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:57, 13/10/2019
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL