Χρειαζόμαστε 90 αιολικά πάρκα σαν τον Καφηρέα μέχρι το 2030

Χρειαζόμαστε 90 αιολικά πάρκα σαν τον Καφηρέα μέχρι το 2030

Thermogas

Για να φτάσει χθες να ηλεκτριστεί η μεγάλη επένδυση της Enel στον Καφηρέα, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, το έργο χρειάστηκε να περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα και μια πολυετή αδειοδοτική Οδύσσεια. Συγκεκριμένα οι αναγκαίες εγκρίσεις, άδειες και γνωμοδοτήσεις από περισσότερες από 40 υπηρεσίες, χρειάστηκαν πάνω από 12 (!) χρόνια.

Ήταν αυτά αρκετά; Όχι βέβαια. Το έργο ενώ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του δύο χρόνια πριν, συνάντησε εκ νέου ένα νέο εμπόδιο, την προσφυγή 3 κατοίκων της Εύβοιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή έφερε μια ακόμη πρόσθετη καθυστέρηση 2 ετών, για την οποία χρειάστηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις ακόμη και ειδικές τροπολογίες στη βουλή.

Η Οδύσσεια του πάρκου της Enel δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Όπως είχαν πρόσφατα τονίσει εκπρόσωποι της αγοράς ΑΠΕ, ένα αιολικό για να αδειοδοτηθεί και να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστεί διάστημα που μπορεί να υπερβεί τα 12 χρόνια και να φτάσει ακόμη και την 20ετία, όταν οι μονάδες λιγνίτη αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια ενώ οι μονάδες αερίου εξασφαλίζουν άδειες παραγωγής σε έξι μήνες και περιβαλλοντικές άδειες σε 9 μήνες.

Τα προβλήματα δε σταματούν στην αδειοδότηση, αλλά εκτείνονται και στη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο αφού για να εξασφαλιστούν οι όροι σύνδεσης απαιτείται έκδοση εγγυητικής επιστολής κάτι που δεν συμβαίνει με τους θερμικούς σταθμούς.

Το πρώτο βήμα

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το πάρκο της Enel ανήγγειλε την εκπόνηση νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, θέμα που αποτελεί ένα από τα αιτήματα του κλάδου. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα υπάρξουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, βελτιώσεις στο υπάρχον χωροταξικό ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει κατατεθεί στη βουλή νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με οριζόντιες απλουστεύσεις όχι μόνο σε θέματα αδειοδότησης αλλά και σε θέματα χρήσεων γης, που επηρεάζουν τις ΑΠΕ.

ΕΣΕΚ

Η απλοποίηση των αδειών και η μείωση του χρόνου αδειοδότησης είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλει η χώρα να επιτύχει στο στόχο που έχει θέσει για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, για να επιτευχθεί ο στόχος θα χρειαστούν 14GW νέων ΑΠΕ, δηλαδή 90 νέα πάρκα σαν τον Καφηρέα, ή αλλιώς 1400MW ετησίως, ή αλλιώς 9 νέα έργα σαν τον Καφηρέα. Εάν τα καινούρια μεγάλα αιολικά συναντήσουν τις ίδιες δυσκολίες με εκείνες που αντιμετώπισε η Enel ο στόχος του 2030, θα υλοποιηθεί το... 2050.

Το έργο

Η επένδυση της ιταλικής εταιρείας είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου. Αποτελείται από 67 ανεμογεννήτριες ισχύος 154,1MW (2,3MW η κάθε μια). Το πάρκο προβλέπεται να έχει παραγωγή 480GWh ετησίως και είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Με τον Καφηρέα, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:44, 16/10/2019
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL