Πράσινο άναψε το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό • Απέρριψε τις προσφυγές

B2Green avatar
15:27, 22/10/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Πράσινο άναψε το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό • Απέρριψε τις προσφυγές

Thermogas

Έτσι, το ΣτΕ άναψε «πράσινο φως» στο μεγαλύτερο και πλέον ώριμο δημόσιο διαγωνισμό υποδομών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,8 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του insider.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τόσο την προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίος όσο και την προσφυγή της ΤΕΡΝΑ, επιτρέποντας στην Αττικό Μετρό να περάσει στα επόμενα βήματα του διαγωνισμού με τα δύο πλέον εναπομείναντα σχήματα, τις κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport και ΑΚΤΩΡ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy. Η σχετική απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί στο επόμενο διάστημα.

Η σημασία της απόφασης

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους.

Πρώτον επιτρέπει στο έργονα προχωρήσει, δίνοντας φιλί ζωής στον κατασκευαστικό κλάδο και προστατεύοντας δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι η εικόνα που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των 4 μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ), όπου ο τζίρος καταγράφει πτώση, ενώ συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν ανυπόγραφες λόγω δικαστικών επιπλοκών και προσφυγών επηρεάζοντας αρνητικά και το ανεκτέλεστο.

Δεύτερον και σε άμεση συνάφεια με το κουβάρι των ενστάσεων και των δικαστικών προσφυγών που έχει μπλοκάρει σχεδόν όλους τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδεικνύει ότι κάθε διαγωνισμός είναι ξεχωριστή περίπτωση και εξετάζεται μεμονωμένα, άρα η εντύπωση που είχε επικρατήσει το τελευταίο διάστημα πως μία απόφαση του ΣτΕ για ένα διαγωνισμό, προκαταλαμβάνει αυτομάτως την απόφαση του ΣτΕ για έναν άλλο διαγωνισμό ήταν παντελώς εσφαλμένη.

Τρίτον και ίσως πιο σημαντικό είναι πως η απόφαση του ΣτΕ έρχεται λίγο πριν την κατάθεση της πολυαναμενόμενης τροπολογίας εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών που στόχο έχει να ξεμπλέξει το κουβάρι που δημιούργησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για προσφυγές σε όλους του εν εξελίξει διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο κι αναμένεται από μέρα σε μέρα η κατάθεσή της. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία τροπολογία που δεν θα ανατρέπει υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης – επιδιώκει όμως να φέρει στη Βουλή μία τροπολογία που θα δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, όχι απλά θωρακίζοντας μελλοντικούς διαγωνισμούς, αλλά ξεμπλοκάροντας από παρόμοιες προσφυγές και διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να μην καθυστερήσουν άλλο έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κώστας Κετσιετζής

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:27, 22/10/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL