ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι σημαίνει το εμβληματικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι σημαίνει το εμβληματικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης

Thermogas

Νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας δημιουργεί η έγκριση την περασμένη εβδομάδα των περιβαλλοντικών όρων για το πρώτο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, το project της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης. Η συγκεκριμένη επένδυση ανοίγει την αυλαία των επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, που αποτελούν την προϋπόθεση για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Όπως πρόσφατα είχε τονίσει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, μελέτες που έχουν γίνει και είναι στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών κάνουν λόγο για ανάγκη έως και 2 GW μεγάλης αποθήκευσης έως το 2025-2026. Οι μονάδες αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος εθνικός στόχος για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030.

Το project

Η πρώτη μεγάλη επένδυση στον τομέα της αποθήκευσης που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, είναι η επένδυση της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στον νομό Λασιθίου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής του έργου. Πιο συγκεκριμένα, ο υβριδικός σταθμός αντλησιοταμίευσης του Αμαρίου, που βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών, θα συνδυάζει την παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.

Σημειώνεται ότι στο Φράγμα Ποταμών υπάρχει ήδη ο κάτω ταμιευτήρας, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστεί άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων, σε ύψος 450 μέτρων από τον κάτω ταμιευτήρα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύσσει το έργο από το 2011, έχοντας λάβει 90 θετικές γνωμοδοτήσεις, ενώ ο φάκελος για την ΑΕΠΟ είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2018. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ, με την εγχώρια προστιθέμενη αξία να υπερβαίνει το 60% και να φτάνει στα 170 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το έργο θα έχει εγγυημένη παραγωγή ενέργειας 227 Gwh, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών της Κρήτης και υποκαθιστώντας αντίστοιχη παραγωγή από ρυπογόνους σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι ο υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας του Αμαρίου δεν είναι το μοναδικό έργο αυτής της κατηγορίας που αναπτύσσει η ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή. Ακόμα ένα αντίστοιχο έργο αναπτύσσεται στην Αμφιλοχία, με ακόμα μεγαλύτερη εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ στα 680 MW και συνολικό κόστος επένδυσης στα 500 εκατ. ευρώ.

Τι είναι η αντλησιοταμίευση

Τόσο τα έργα της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή σε Αμάρι και Αμφιλοχία όσο και τα άλλα έργα αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζονται ανά την Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν ως "φυσικές μπαταρίες" αποθήκευσης και βέλτιστης διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία τους είναι απλή: Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Η διαφορά τους από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να "αντληθεί" εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση αιολικής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό "απόθεμα" στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 16:43, 03/11/2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL