Γεωθερμία: Ιδανικές οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων έργων • Τι δείχνει νέα έρευνα

Γεωθερμία: Ιδανικές οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων έργων • Τι δείχνει νέα έρευνα

Thermogas

Η Ελλάδα δεν υστερεί σε θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Χρειάζεται πρωτοβουλίες και η συγκυρία είναι κατάλληλη, καθώς ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται οι όροι για τη στήριξη τέτοιων έργων. Η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Βαυαρία ήδη λειτουργούν 23 γεωθερμικά εργοστάσια.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Technavio αναφέρει πως κατά την περίοδο 2019-2023 η γεωθερμική αγορά θα αυξηθεί πανευρωπαϊκά κατά 9%.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα η κα Ευφροσύνη Βαρβιτσιώτη από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ μιλώντας στο συνέδριο Climate Change: Policies & Bussiness Conference «η τηλεθέρμανση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (πάνω από 49%) κυρίως από χώρες όπως η Ισλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρουμανία, ενώ άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία παρουσιάζουν ανάπτυξη και στις αγροτικές εφαρμογές.

Τα αυξανόμενα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσουν σε αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτό επισημαίνουν αναλυτές. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας δεν απαιτεί καύση και απελευθερώνει μικρές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με την έκθεση της Technavio, η αυξανόμενη έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ελάχιστες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξήσει τη ζήτηση για γεωθερμική ενέργεια την περίοδο 2019-2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Technavio, ένας άλλος παράγοντας που τονώνει την ανάπτυξη της αγοράς είναι η ανάπτυξη βελτιωμένων γεωθερμικών συστημάτων. Παράλληλα, η γεωθερμική ενέργεια θα διαδραματίσει βασικό ρόλο και στην θέρμανση, καθώς παρέχει αξιόπιστη θερμότητα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρες περιοχές και δήμους. Τις εκτιμήσεις για αύξηση της χρήσης της γεωθερμίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υπό κατασκευή αρκετά έργα. Η Βαυαρία το νοτιότερο κρατίδιο της Γερμανίας είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη αναπτύξει 23 γεωθερμικά εργοστάσια. Τα έργα, επίσης, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δείχνουν ότι οι δυνατότητες στη Βαυαρία είναι μεγάλες. Ειδικά στη νοτιοανατολική λεκάνη Molasse, κοντά στη λίμνη Chiemsee, αναπτύσσεται ένα νέο μεγάλο έργο. Πόσο ψηλά στην ατζέντα της Βαυαρίας είναι η γεωθερμική ενέργεια, αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Hubert Aiwanger, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση πρόσφατα ανακοίνωσε ένα γενικό σχέδιο γεωθερμικής ενέργειας για τη Βαυαρία και κρατική στήριξη για την επέκταση των δικτύων θέρμανσης.

Του Δημήτρη Αβαρλή

energia.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 08:43, 04/11/2019
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL