Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Απάντηση ΕΕΤΕΜ στο ΤΕΕ Αν. Κρήτης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Απάντηση ΕΕΤΕΜ στο ΤΕΕ Αν. Κρήτης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Civiltech

Απάντηση στον Πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χαρωνίτη, δίνει η Επαγγελματική-Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) , μετά τη επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώτος στο βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με την εξομοίωση των μηχανικών. (δείτε το εστορικό εδώ)

Ειδικότερα με ανακοίνωση της η ΕΕΤΕΜ κάνει λόγο για μια "ασυνήθιστη επίθεση κατά του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη". Μάλιστα για την συγκεκριμένη επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής απο τον Γιάννη Χαρωνίτη αναφέρει "Η επιχειρηματολογία του Προέδρου του Τ.Ε.Ε Αν. Κρήτης εντάσσεται στη γνωστή συντεχνιακή λογική περασμένων εποχών, όπου οι Νομάρχες βγάζανε επαγγελματικά δικαιώματα αναρμοδίως. Η τεκμηρίωση δε που προβάλει δεν ευσταθεί διότι η κείμενη νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς στους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που ρυθμίζονται στο σχέδιο νόμου. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του τα επιχειρήματα του, όταν ο Πτυχιούχος Μηχανικός μπορεί να είναι Ελεγκτής Δόμησης αλλά με την λογική του Προέδρου του Τ.Ε.Ε Αν. Κρήτης –δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στατικής επάρκειας ή να συντάξει μια απλή τεχνική έκθεση!", αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΕΕΤΕΜ.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση

"Με αφορμή τη συντεχνιακή επίθεση από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε Ανατ. Κρήτης σε βάρος του Βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη ο οποίος εναντιώθηκε σε ρυθμίσεις αποκλεισμού των μηχανικών Τ.Ε.Ι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής επισημαίνουμε τα εξής:

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τακτική των υπηρεσιακών παραγόντων των Παραγωγικών Υπουργείων (δηλ. των μελών του Τ.Ε.Ε) οι οποίοι επιχειρούν σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία να ρυθμίζουν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να είναι αρμοδιότητα τους «παγιδεύοντας» με τον τρόπο αυτό και τους ίδιους τους Υπουργούς-εισηγητές νομοσχεδίων στη Βουλή.

Η επιχειρηματολογία του Προέδρου του Τ.Ε.Ε Αν. Κρήτης εντάσσεται στη γνωστή συντεχνιακή λογική περασμένων εποχών, όπου οι Νομάρχες βγάζανε επαγγελματικά δικαιώματα αναρμοδίως.

Η τεκμηρίωση δε που προβάλει δεν ευσταθεί διότι η κείμενη νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς στους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που ρυθμίζονται στο σχέδιο νόμου. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του τα επιχειρήματα του, όταν ο Πτυχιούχος Μηχανικός μπορεί να είναι Ελεγκτής Δόμησης αλλά με την λογική του Προέδρου του Τ.Ε.Ε Αν. Κρήτης –δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στατικής επάρκειας ή να συντάξει μια απλή τεχνική έκθεση!

Ο Βουλευτής κ. Λ. Αυγενάκης, υιοθέτησε τις θέσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και εναντιώθηκε στον αποκλεισμό των Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από δραστηριότητες που ήδη ασκούν, όπως έπραξαν ακόμα και Βουλευτές - Εισηγητές αντιπολιτευόμενων κομμάτων!

Επομένως ο κ. Αυγενάκης παρενέβη, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του, προκειμένου να διατηρηθεί η νομιμότητα.

Το Τ.Ε.Ε δεν είναι αρμόδιο να κρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι-Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε), αφού υπάρχουν ειδικά προς τούτο, όργανα της Πολιτείας και ειδική νομοθεσία.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπουμε ένα επαγγελματικό φορέα, εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος των μελών του κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για να διατηρήσει «κλειστό» το επάγγελμα, όταν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει πλήρως εναρμονιστεί με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και όταν ήδη τα ιδιωτικά κολλέγια (μη ανώτατα Ιδρύματα) έχουν εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού του Ε.Μ.Π και όχι απλά στις δευτερεύουσες δραστηριότητες που ρυθμίζει το νομοσχέδιο! Αλλά φευ, γι' αυτές τις περιπτώσεις το Τ.Ε.Ε Ανατ. Κρήτης τηρεί σιγή ιχθύος !

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτεί παρόμοιες πρακτικές είτε αυτές προέρχονται από συντεχνιακές ομάδες του κρατικού μηχανισμού είτε από πολιτικές ηγεσίες παραγωγικών Υπουργείων οι οποίες δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες".

prismanews.gr

B2Green
By B2Green.gr 18:46, 06/07/2014

Δημοφιλέστερα άρθρα