«Ναι» από ΣτΕ στην πρώτη τουριστική επένδυση με «fast track»

«Ναι» από ΣτΕ στην πρώτη τουριστική επένδυση με «fast track»

Civiltech

Η επένδυση, που προωθεί ο όμιλος Minoan Group εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, και περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείων και τουριστικών χωριών σε έκταση 22.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, είναι η πρώτη από τα σχέδια που είχαν ενταχθεί στο «fast track» που παίρνει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το σχέδιο «Ίτανος Γαία» προωθείται από την βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του τουριστικού ομίλου Minoan Group Plc, οι μετοχές του οποίου διαπραγματεύονται στην εναλλακτική αγορά (AIM) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου (απαιτείται ο τελευταίος γύρος υπογραφών για να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις…) πρόκειται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας ενώ το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως «εφόσον, δηλαδή, τόσο από την Σ.Μ.Π.Ε. (σ.σ. μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) όσο και από τα λοιπά στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της εφαρμογής του σχεδίου στους οικοτόπους προτεραιότητας, οι οποίες είτε έχουν αξιολογηθεί ως θετικέςείτε, στην περίπτωση που δεν είναι θετικές, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο διατάγματος προβλέψεις για την ελαχιστοποίησή τους, το σχέδιο αυτό, το οποίο, άλλωστε, προβλέπει ότι η ζώνη Β΄ όπου εντοπίζονται οι οικότοποι προτεραιότητας, παραμένει, κατά βάση, αδόμητη, προτείνεται και από την άποψη αυτή νομίμως».

Στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρεται, επίσης, πως «τούτο δε ισχύει πολύ περισσότερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι, σε περίπτωση μη θεσμοθέτησης του σχεδίου, η έκταση που ρυθμίζεται από αυτό θα παραμείνει εκτός σχεδιασμού, με συνέπεια να εξακολουθεί να εφαρμόζεται επ’ αυτής το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης (καθώς και το υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ, προβλέπον μεγαλύτερο συντελεστή δομήσεως) εν σχέσει προς το οποίο θα πρέπει να συγκρίνεται και να αξιολογείται ο εκάστοτε μελετώμενος σχεδιασμός, άρα και το προτεινόμενο ΕΣΧΑΣΕ. Εν όψει των ανωτέρω, το σχέδιο διατάγματος προτείνεται νομίμως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της τελικής έγκρισης από το ΣτΕ βρίσκεται και το ΕΣΧΑΣΕ για μια ακόμα τουριστική επένδυση του «fast track» που προωθείται από την επενδυτική εταιρεία Dolphin Capital Investors στην Αργολίδα.
 
B2Green
By B2Green.gr 14:22, 23/03/2015
Sto Therm

Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL