Σχετικά με το νέο χαράτσι στα μελετητικά πτυχία

B2Green avatar
20:15, 19/04/2015
Business > B2Green-ιες > Απόψεις

Σχετικά με το νέο χαράτσι στα μελετητικά πτυχία

Από 1/1/2015 η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με κατά πλειοψηφία απόφασή της επιβάλει χαράτσι 50€ το χρόνο στους κάτοχους μελετητικών πτυχίων που δεν συμμετέχουν με το πτυχίο τους σε εταιρεία. Η απόφαση αυτή είναι και παράτυπη (καθώς οι εισφορές στο ΤΕΕ καθορίζονται με ΚΥΑ (ΦΕΚ Β'180/2004) και αφορούν εταιρείες και όχι κάτοχους ατομικών μελετητικών πτυχίων) και κοινωνικά απαράδεκτη καθώς αποτελεί εκτός των άλλων ένα οριζόντιο χαράτσι που αφορά όλους τους μηχανικούς κατόχους μελετητικών πτυχίων ανεξάρτητα από το αν και πόσο δουλεύουν και αν είναι άνεργοι.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύουμε εδώ σχετική επιστολή μηχανικού προς το ΤΕΕ και τον σήμερα εκτελών χρέη Προέδρου Θ.Σεραφίδη, η οποία περιμένει μία απάντηση.

Αθήνα, 17/04/2015
Προς Τ.Ε.Ε.
Θεόδωρο Σεραφίδη
Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Ε.
α/α Πρόεδρος του ΤΕΕ

Συνάδελφε,

Έλαβα την με Αρ. Πρωτ. 6186/2015 επιστολή σου που συνόδευε το με Αρ. Πρωτ. 6186/41728/10.3.2015 έγγραφο με θέμα «Συνδρομές ΤΕΕ».
Στην επιστολή σου:

  1. Διαπιστώνεται ότι
    «Ωστόσο η συνεχής υφεσιακή πορεία των τελευταίων ετών έχει διαμορφώσει δραματικές επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών, στο ασφαλιστικό τους παρόν και μέλλον και στα κίνητρα παραμονής τους στο επάγγελμα».
  2. Γίνεται η ενημέρωση ότι
    «Μετά την κατάργηση μεγάλου μέρους των πόρων του ΤΕΕ με το άρθρο 1 του Ν. 4093/2012 , η ανάπτυξη και λειτουργία των παραπάνω παρεμβάσεων (σ.σ. αναφέρεσαι αναλυτικά) και την ανεξάρτητη παρουσία του ΤΕΕ με την Περιφερειακή του διάρθρωση σε όλη τη χώρα, βασίζεται κυρίως στις ετήσιες συνδρομές όλων μας, οι οποίες παραμένουν σταθερές από το 2004».

Με βάση αυτά τα δύο σημεία της επιστολής σου, προσπάθησα να κατανοήσω τους δύο αριθμούς των οφειλών μου: 133,12 € συνδρομές προηγούμενων ετών – 117,76€ συνδρομή έτους 2015. Σκέφθηκα ότι αφού αναγνωρίζεται η κατάσταση των μηχανικών και οι συνδρομές είναι σταθερές από το 2004, το ΤΕΕ προχωρά στη μείωση της συνδρομής για το 2015. Από την άλλη, δεν θυμόμουν να είχα καταβάλει ποτέ ποσόν 133€ για συνδρομή ενός έτους.

Επικοινώνησα στις 3/4/2015 μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το email που αναγράφεται στην επιστολή σου, για διευκρινήσεις. Δεν έλαβα απάντηση.

Στις 17/4/2015 απευθύνθηκα στις υπηρεσίες του ΤΕΕ. Στο ταμείο με πληροφόρησαν ότι οφείλω τις συνδρομές δύο (2) ετών, 2013 – 2014 και ότι για το 2015 πρέπει να πληρώσω 50 και κάτι ευρώ πλέον της τακτικής συνδρομής των 65 ευρώ γιατί διαθέτω μελετητικό πτυχίο.

Όπως είχα δικαίωμα και καθήκον, ζήτησα να πληροφορηθώ βάσει ποιας διαδικασίας και συγκεκριμένης απόφασης της Δ.Ε. επιβλήθηκε αυτό το πρόσθετο κόστος, «χαράτσι» στην καθομιλουμένη των τελευταίων ετών.

Η υπάλληλος στο αρμόδιο τμήμα, επιφορτισμένη, απ΄ ότι κατάλαβα, να δίνει πληροφορίες στους συναδέλφους που τηλεφωνούν, δεν γνώριζε να απαντήσει για ένα ερώτημα που θα έπρεπε να μας είχε λύσει η ίδια η επιστολή σου.

Κατέφυγα στο διαδίκτυο και έμαθα.

Με την «Αποφ. Γ4/Σ28/2014, η Δ.Ε. αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επέκταση της εφαρμογής της με αριθμό Α17/Σ45/2007 Απόφασής της ... και στους Μελετητές ... σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Δ16γ/01/37/Γ/27.01.2004 ΚΥΑ».

Έμαθα επίσης, ότι σε ερώτηση παράταξης που εκπροσωπείται στο ΤΕΕ, της ΑΜΑΚ,
«Η απάντηση του προέδρου ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη ήταν ότι η Δ.Ε. εφάρμοσε μια παλιά υπουργική απόφαση που υποχρέωνε τους μηχανικούς μελετητές – εργολήπτες σε έξτρα εισφορά (όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τις εταιρίες) γιατί αλλιώς θα κινδύνευαν να μπουν φυλακή τα μέλη της Διοικούσας. Είπε μάλιστα ότι δεν έπρεπε να παραπονούμαστε διότι αντικατέστησε το 2% υπέρ ΤΕΕ που καταργήθηκε!».

Τα ερωτήματα πολλά και πάνω από εύλογα.

  • Από το 2004 μέχρι την 1η απόφαση για τους εργολήπτες το 2007 και από το 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, πόσα μέλη της ΔΕ απειλήθηκαν με φυλάκιση; Και γιατί αυτός ο κίνδυνος εκτιμήθηκε μεγαλύτερος τον Δεκέμβριο του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ουσιαστικά;
  • Η κράτηση του 2% υπέρ ΤΕΕ γινόταν επί αμοιβής. Πως αντικαθιστά το «χαράτσι» των 50 ευρώ επί αμειβομένων και μη, ένα ανάλογο παράβολο;
  • Ο υπουργός, πλέον, κ. Σπίρτζης και όσα μέλη της Δ.Ε. υπερψήφισαν αυτήν την απόφαση, είχαν την εκτίμηση τον Δεκέμβριο του 2014 ότι αναστρέφεται η υφεσιακή πορεία των τελευταίων ετών, θα λειτουργήσει ΠΔΕ, θα προκηρυχθούν και ανατεθούν μελέτες και, επόμενα, οι Μελετητές θα βρούμε λίπος για να κάψουμε;
  • Απλά, γνωρίζετε τι γίνεται εκεί έξω;

Σταματώ εδώ και σε καλώ συνάδελφε, όπως και την πλειοψηφία της Δ.Ε. που ψήφισε αυτήν την, από κάθε άποψη, απαράδεκτη απόφαση να προχωρήσετε σε κάθε ενέργεια που θα την καταργήσει.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Βασιλική Βάσσου
Αρχιτέκτων

akea2011.com

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 20:15, 19/04/2015

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL