Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Μίνι εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τις ΑΠΕ

Μίνι εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τις ΑΠΕ

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Εξ οικείων μάλιστα "δηλητηριώδη" έρχονται τα πρώτα και βέλη εναντίον της νέας διοίκησης της ΔΕΗ. Ο λόγος για την έντονη αντίδραση που εκδηλώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, κατά πρόσφατης ανακοίνωσης της ΔΕΗ για ένα μείζον θέμα που έχει ανακύψει και εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για την αγορά της πράσινης ενέργειας.

«Πέτρα του σκανδάλου» αποτελεί το αίτημα που έχει υποβάλει η ΔΕΗ προς το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας να μην καταβάλει στο ΛΑΓΗΕ το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ που αναλογεί στους λογαριασμούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Συνακόλουθα το αίτημα της ΔΕΗ (που διαχωρίζει το ΕΤΜΕΑΡ από τις λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους φόρους στο ρεύμα), προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας. Αποτέλεσμα να ξεκινήσει ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της ΔΕΗ και συνδέσμων ΑΠΕ. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη δημόσια αντιπαράθεση περιλαμβάνεται και ο ΕΣΜΥΕ, ο οποίος εκπροσωπεί τους παραγωγούς των μικρών υδροηλεκτρικών και ο οποίος εξέδωσε ίσως την πιο σκληρή και μακροσκελή ανακοίνωση, που απαντούσε με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο στη ΔΕΗ.

Ενδεικτικά στην ανακοίνωση ο σύνδεσμος τόνιζε "με αφορμή το πρόσφατα εκδοθέν (ανυπόγραφο;) δελτίο τύπου με τη θέση της ΔΕΗ για το ΕΤΜΕΑΡ" ότι " εντέχνως εμπεριέχονται σε αυτό παραποιήσεις" και ότι έχει "ισοπεδωτικά ορζίοντιο χαρακτήρα". Στο ίδιο δελτίο γινόταν λόγος για δηλώσεις και αιτήματα που εμπεριέχουν "αποσιωπήσεις που εκφράζουν μισές αλήθειες". Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της ανακοίνωσης ωστόσο περιλαμβάνεται στην 4η σελίδα και ειδικότερα στον υπογράφοντα, που δεν είναι άλλος από τον κ. Ιωάννη Σηφάκη, πρόεδρο του ΔΣ του ΕΣΜΥΕ.

Ωστόσο στους κατοίκους της Πέλλας, ο κ. Σηφάκης είναι πιο γνωστός για μια άλλη ιδιότητά του αφού είναι ο ένας από τους τρεις (δεύτερος σε σταυρούς) βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. Δηλαδή, η επιθετική ανακοίνωση του ΕΣΜΥΕ κατά των θέσεων που εξέφρασε για την αγορά των ΑΠΕ και τη λειτουργία της, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ– και η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγει από τις πολιτικές γραμμές που έχει χαράξει το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης και ενέργειας – προέρχεται από έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Επί της ουσίας της θέσης της ΔΕΗ, αξίζει να αναφερθεί ότι φαίνεται να εγκαινιάζεται μια διαφορετική, πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στις ΑΠΕ (στο επίμαχο Δελτίο Τύπου αμφισβητείται συνολικά το μοντέλο της υποχρεωτικής αγοράς από το λειτουργό της πράσινης ενέργειας καθώς και οι ταρίφες αποπληρωμής), η οποία δεν «ενοχλεί» μόνο τους φορείς της πράσινης ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα στελέχη προβεβλημένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, που είναι γνωστά για την φιλική προς το ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησή τους, έχουν ασκήσει έντονη δημόσια κριτική για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Χαρακτηριστικά μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εντείνει τη ρητορική τους κατά της νέας επένδυσης της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Για το συγκεκριμένο έργο πάντως – και σε αντίθεση με τη διαφαινόμενη στροφή στον τομέα των ΑΠΕ – υπάρχει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, ενώ και το σύνολο της αγοράς ενέργειας κρίνει τη μονάδα ως επιβεβλημένη και αναγκαία για το μέλλον της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται ότι σιγά, σιγά η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης έρχεται αντιμέτωπη με τα κρίσιμα και φλέγοντα ζητήματα του κλάδου αλλά και με τα αντικρουόμενα συμφέροντα και απόψεις που υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:58, 12/05/2015