Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Χωρίς κανένα ενεργειακό επιθεωρητή η μισή Ελλάδα [πίνακας] - η απάντηση του τμήματος επιθεώρησης ενέργειας

Χωρίς κανένα ενεργειακό επιθεωρητή η μισή Ελλάδα [πίνακας] - η απάντηση του τμήματος επιθεώρησης ενέργειας

Στις 36 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες, όπως αυτές έχουν οριστεί από τα τμήματα επιθεώρησης ενέργειας του ΥΠΑΠΕΝ, δεν υπάρχει κανένας ενεργειακός επιθεωρητής, ενώ σε 13 από τις Περιφερειακές Ενότητες υπάρχει μόνο ένας.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται μέσω της αναζήτησης στο μητρώο των μόνιμων ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίοι είναι πλέον οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, έπειτα από τη λήξη της παράτασης ισχύος του μητρώου προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, από 01/07.

Δείτε την κατανομή των ενεργειακών επιθεωρητών που έχουν έδρα στην εκάστοτε περιφερειακή ενότητα, στον ακόλουθο πίνακα:

Περιφερειακή Ενότητα Ενεργειακοί Επιθεωρητές
εντός έδρας
Άνδρου 0
Αρκαδίας 0
Άρτας 0
Δράμας 0
Έβρου 0
Εξωτερικού 0
Ευρυτανίας 0
Ζακύνθου 0
Θάσου 0
Θεσπρωτίας 0
Θήρας 0
Ιθάκης 0
Ικαρίας 0
Καρδίτσας 0
Καρπάθου 0
Κέας - Κύθνου 0
Κέρκυρας 0
Κιλκίς 0
Λασιθίου 0
Λέσβου 0
Λευκάδας 0
Λήμνου 0
Μυκόνου 0
Νάξου 0
Ξάνθης 0
Πάρου 0
Ρεθύμνου 0
Ρόδου 0
Σάμου 0
Σποράδων 0
Σύρου 0
Τήνου 0
Φθιώτιδας 0
Φλώρινας 0
Φωκίδας 0
Χανίων 0
Αργολίδας 1
Γρεβενών 1
Δυτικής Αττικής 1
Καβάλας 1
Καλύμνου 1
Κεφαλληνίας 1
Κω 1
Μήλου 1
Νήσων (Σαρωνικού) 1
Πέλλας 1
Ροδόπης 1
Χαλκιδικής 1
Χίου 1
Αιτωλοακαρνανίας 2
Ηρακλείου 2
Καστοριάς 2
Πρέβεζας 2
Εύβοιας 3
Κοζάνης 3
Κορινθίας 3
Λακωνίας 3
Μαγνησίας 3
Μεσσηνίας 3
Πιερίας 3
Βοιωτίας 4
Ηλείας 4
Λάρισας 4
Πειραιώς 4
Σερρών 4
Τρικάλων 6
Δυτικού Τομέα Αθηνών 7
Ημαθίας 7
Αχαίας 9
Ανατολικής Αττικής 12
Ιωαννίνων 12
Νότιου Τομέα Αθηνών 17
Βόρειου Τομέα Αθηνών 18
Κεντρικού Τομέα Αθηνών 23
Θεσσαλονίκης 25

Ανεπιβεβαίωτες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει αναφέρουν πως θα δοθεί νέα εξάμηνη παράταση του μητρώου προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, αμέσως μόλις ξαναλειτουργήσει η Βουλή, την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, επίσημη τοποθέτηση επ' αυτού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Αντίθετα, σε ανακοίνωσή του, το τμήμα ενεργειακών επιθεωρήσεων αναφέρει πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ενώ σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στο ΤΕΕ,

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Το άρθρο 10 του Ν.4315/2014 (ΦΕΚ Α 269) «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» ορίζει ότι: "Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που εγγράφονται στα οικεία Μητρώα, οφείλουν να υποβάλουν στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης εκδιδόμενο από το ΤΕΕ κατά τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος έως 30.6.2015. Από την 1η Ιουλίου 2015 διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και απολύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης."

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία τροποποίηση της αναφερθείσας διάταξης προκειμένου να δοθεί εκ νέου παράταση στην άσκηση της δραστηριότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή, χωρίς την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα πρέπει να εφαρμοστεί η απαίτηση της τελευταίας πρότασης της παρ.6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), από την 1η Ιουλίου 2015.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο εναπομείνας χρόνος ταμειακής ενημερότητας των επιθεωρητών που δεν έχουν περάσει τις εξετάσεις, δεν χάνεται αλλα θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί απο τον επιθεωρητή μετά την επιτυχή συμμετοχή του στις εξετάσεις.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή τους."


Update, 03-07-2015: Δόθηκε η εξάμηνη παράταση στους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές

_

 

B2Green
By B2Green.gr 21:37, 02/07/2015