Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Έως 3 δισ ευρώ θα επιστρέψουμε στο ΕΣΠΑ λόγω της μηδενικής απορροφητικότητας

B2Green avatar
12:02, 28/07/2015
Business > Green Business > Νέα

Έως 3 δισ ευρώ θα επιστρέψουμε στο ΕΣΠΑ λόγω της μηδενικής απορροφητικότητας

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Η προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώνεται στις 31/12/2015. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014, η απορροφητικότητα των κονδυλίων είχε ξεπεράσει το 90%, δηλαδή 5,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα όχι απλώς την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχου αριθμού θέσεων εργασίας, κυρίως για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Η νέα κυβέρνηση πάγωσε, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, κάθε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ακόμη χειρότερα, αποπειράθηκε να κατασχέσει «εις χείρας τρίτων», των περιφερειαρχών, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να διατηρήσει τον μύθο ότι «λεφτά υπάρχουν». Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για το νέο ΣΕΣ 2014-2020.

Είχα προειδοποιήσει επανειλημμένα: η απορρόφηση των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου είναι, πλέον, σχεδόν ανέφικτη.

Αυτό σημαίνει τα εξής:

1. Εργα που έχει δηλωθεί ότι θα ολοκληρωθούν έως 31/12/2015 θα μείνουν ημιτελή και θα χρειαστούν εθνικούς πόρους ώστε να ολοκληρωθούν.

2. Το σύνολο των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τα έργα αυτά, περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ, θα επιστραφεί στις Βρυξέλλες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας, αρκεί να επισημανθεί ότι το σκέλος του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2015 είναι 700 εκατ. ευρώ: 3-4 φορές υποπολλαπλάσιο του ποσού που η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εσόδων (ΦΠΑ) και ασφαλιστικών εισφορών. Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων θα υπάρξουν και επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής λόγω μη υλοποίησης και ολοκλήρωσης δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ημιτελών κατασκευών.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η μη υλοποίηση -και η πλήρης αδυναμία υλοποίησης στο επόμενο εξάμηνο- δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, που είχαν προετοιμαστεί και ήταν έτοιμες να προκηρυχθούν, λόγω καθυστερήσεων της κυβέρνησης, τότε είναι σαφές ότι η ύφεση θα γιγαντωθεί. Η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο αν δεν ολοκληρώσει τάχιστα τις διαρθρωτικές αλλαγές και δεν πάρει πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ. Και μη διανοηθούν μετά να μας πουν πως «φταίνε οι κακοί εταίροι» για τη δική τους κωλυσιεργία, αβουλία και αδράνεια!

Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός έχουν χρέος να κινηθούν άμεσα, τώρα:

Να εξασφαλίσουν 500-600 εκατ. ευρώ ώστε να ξεκινήσουν τα υπό ολοκλήρωση έργα. Ποσό ίσο με τα 500 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν για να δαπανήσει ο κ. Καμμένος για περιττούς και αμφιλεγόμενους εξοπλισμούς.

Να διαπραγματευτούν την παράταση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, λόγω έκτακτων συνθηκών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να μη διανοηθούν να φορτώσουν τη νέα προγραμματική περίοδο με αυτά τα έργα μειώνοντας δραστικά τους πόρους για την περίοδο 2014-2020.

Η «κακή» Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτου, εξέχον στέλεχος της «κακής» ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την ελληνική πραγματική οικονομία για να βγει από την κρίση, προτείνοντας την άμεση εκταμίευση 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 500 εκατ. από το ΣΕΣ) για φέτος. Μοναδικός όρος; Η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και ο πρωθυπουργός να τιμήσει την υπογραφή του της 12ης Ιουλίου. Η αντιπολίτευση τον στηρίζει για τον σκοπό αυτό. Η συμμορία της δραχμής τον υπονομεύει. Ο ίδιος τι θα επιλέξει;

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος - υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:02, 28/07/2015