Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Στο χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ δέκα έργα ΑΠΕ με απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ

Στο χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ δέκα έργα ΑΠΕ με απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ

Civiltech

Αποφάσεις για την ένταξη δέκα έργων, συνολικού προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 στη Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που πρόκειται να ολοκληρωθεί, μέχρι 30 Απριλίου 2017, υπέγραψε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τα έργα αφορούν στην ενσωμάτωση δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κτήρια, εγκαταστάσεις και χώρους φορέων που λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος (π.χ. ΟΤΑ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κ.α.).

Στους φορείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμοι Άνδρου, Νέας Ιωνίας και Καρπενησίου, το Μαμάτσειο και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) Ναυπλίου και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης Παιδείας και Περιβάλλοντος-Πολυκοινωνικό (Αλεξανδρούπολη).

Τα έργα που εντάχθηκαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θετική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αφορούν στην υλοποίηση «επιδεικτικών και εμβληματικών δράσεων ΑΠΕ σε ενεργοβόρα δημόσια κτήρια, χώρους και εγκαταστάσεις, υψηλής χρηστικότητας και σημαντικής αξίας για την κοινωνία, όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χώρους άθλησης, κλπ», όπως αναφέρει το υπουργείο.

Οι κυριότερες επιδεικτικές τεχνολογίες, που θα εγκατασταθούν πιλοτικά, περιλαμβάνουν: Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και ηλιοθερμικά συστήματα για κάλυψη θερμικών-ψυκτικών αναγκών και ζεστό νερό χρήσης, αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων κτιρίων και αντλιοστασίων, λέβητες βιομάζας για παραγωγή θερμικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση με χρήση φωτοβολταϊκών για φόρτιση του στόλου. Από τις εφαρμογές αυτές αναμένονται σημαντικότατα κέρδη στην εξοικονόμηση συμβατικής ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την τοπική απασχόληση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΧ αποτελεί τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη τελωνειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέκυψε από το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το 1992 τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο του παραπάνω συμφώνου, ιδρύθηκε ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ, ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά-και των περιφερειών του ΕΟΧ.

Για την περίοδο 2009-2014, το ύψος της χρηματοδότησης που παρέχεται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέρχεται στο ποσό των 1.79 δισ. ευρώ, με τη Νορβηγία να προσφέρει το 97% του συνολικού ποσού. Για την Ελλάδα, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για την περίοδο 2009-2014 ανέρχεται σε 63,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Θεματική Περιοχή που αφορά τις ΑΠΕ, στην οποία Διαχειριστής Προγράμματος είναι το ΚΑΠΕ, που εποπτεύεται από το υπουργείο παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έχει ως βασικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής των AΠΕ στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και, ταυτόχρονα, τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 20:32, 11/08/2015