Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Η αξιοποίηση της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Η «Γεωθερμία και οι εφαρμογές της» ήταν το αντικείμενο της εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Δεκεμβρίου, για τα μέλη του και για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο –Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ειδικότερα στην περιοχή της Β. Ελλάδας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρη Μυστακίδη, η πληθώρα των Γεωθερμικών πεδίων που διαθέτει, η αξιοποίηση των οποίων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, ενέργεια κλπ) θα επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό, το Παράρτημα, θέλοντας να ενημερώσει τους συναδέλφους και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για αυτές τις προοπτικές, διοργάνωσε αυτή την εκδρομή στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης όπου σιωπηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πληθώρα εφαρμογών και νέων επενδύσεων σχετικά με τη Γεωθερμία στην περιοχή, δημιουργώντας ένα πόλο έλξης και για μελλοντικές επενδύσεις.

Σε αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνετέλεσε όχι μόνο το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής, αλλά και η θέληση ορισμένων ανθρώπων να δούνε επιτέλους επενδύσεις που θα βασίζονται στην γεωθερμία να υλοποιούνται και να αποδίδουν και να μην παραμένουν απλά δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης σε ένα απώτερο και αβέβαιο μέλλον.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλάμβανε αρχικά μετάβαση και ξενάγηση στα Θερμοκήπια Θράκης από τους Γεωπόνους και τους μηχανικούς της εταιρίας στην επένδυση που χρησιμοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση των υδροπονικών καλλιεργειών τομάτας και αγγουριού σε μια συνολική έκταση 80 στρεμμάτων (υπό επέκταση).

Στην συνέχεια, όπως σημειώνεται «κατευθυνθήκαμε και ξεναγηθήκαμε σε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Energeia, στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης, το οποίο θερμαίνει ένα θερμοκήπιο και το σχολείο του χωριού. Πρόκειται για ένα πρότυπο ενεργειακό πάρκο όπου κανείς θα μπορεί να συναντήσει και να γνωρίσει όλη την πληθώρα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, κομποστοποιητές, ηλιακά κάτοπτρα κ.α.).
Κλείνοντας την εκπαιδευτική εκδρομή επισκεφτήκαμε και άλλες πρότυπες χρήσεις και εφαρμογές της Γεωθερμίας όπως ένα ξηραντήριο αγροτικών προϊόντων της περιοχής και μια πειραματική μονάδα εκτροφής καλλωπιστικών ψαριών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν στην διοργάνωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής εκδρομής, τους συνδιοργανωτές μας, τους ξεναγούς μας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τις εταιρείες που μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους τους και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γεωπόνο κ. Χρυσοχοίδη Χαράλαμπο, υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που είχε και την αρχική ιδέα αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής, μας ξενάγησε σε αρκετές από τις εγκαταστάσεις που επισκεφτήκαμε και γενικότερα είχαμε την αμέριστη βοήθεια του στο να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή. Επιφυλασσόμαστε για τα μέλη μας και για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για την διοργάνωση ανάλογων δραστηριοτήτων στον τομέα της Γεωθερμίας και σε άλλους τομείς».

agronews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:11, 21/12/2015