'Καταρρέει' η οικοδομή και στο Ρέθυμνο

'Καταρρέει' η οικοδομή και στο Ρέθυμνο

Civiltech

Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης ο κλάδος των μηχανικών διανύει μια περίοδο γενικευμένης "ασφυξίας", αφού οι νέες οικοδομές είναι πλέον δυσεύρετες την ίδια ώρα που οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών μπαίνουν χρόνο με το χρόνο σε ολοένα και πιο δυσμενές πλαίσιο.

Aπό το 2005 και έπειτα η μείωση που παρατηρείται στον αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών στο Ρέθυμνο, έχει φτάσει σε ποσοστό 79% ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου Στέλιος Ξεζωνάκης, περίπου 220 χιλιάδες επιστημόνων την τελευταία πενταετία έχουν αναζητήσει εργασία και ένα μέλλον με μεγαλύτερες προοπτικές σε χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν αριθμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Με "φόντο" την τροποποίηση του ασφαλιστικού οι επαγγελματίες του κλάδου στην Κρήτη, βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης βρίσκονται ήδη σε κλοιό κινητοποιήσεων. Στο Ρέθυμνο, όπως ανέφερε ο κ. Ξεζωνάκης οι επαγγελματίες, ιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι προσανατολίζονται το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην τροποποίηση του ασφαλιστικού τους που επιφέρει σοβαρές συνέπειες στους κλάδους. «Πρόσφατα πέρασε μια διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, σχετικά με την κατάργηση της δυνατότητας που είχε δοθεί σε νέους ασφαλισμένους του Ενιαίου ταμείου ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που έχουν. Με τη διάταξη αυτή επανέρχεται το καθεστώς της αυτόματης ανακλιμάκωσης ασφαλιστικών κατηγοριών για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την ενέργεια με τη λογική. Η ρύθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας απέδιδε και είχε αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα. Μάλιστα καταργήθηκε επιλεκτικά για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, διότι σε άλλους κλάδους παραμένει. Δρομολογούμε ενέργειες από κοινού με τους ιατρούς και τους δικηγόρους το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Ξεζωνάκης.

"ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, που αφήνει ανασφάλιστη την πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα, αφού όσοι δεν έχουν καλύψει τις εισφορές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα. Διαδικαστικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και πλήθος ρυθμίσεων και γραφειοκρατικών ζητημάτων που αφορούν μια νέα οικοδομή μπαίνουν στον "πάγο" χωρίς οι μηχανικοί να μπορούν να περαιώσουν οποιαδήποτε διαδικασία, αν νωρίτερα δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα μηδαμινά έσοδα οι ίδιοι έχουν πολλές δυσκολίες να ανταποκριθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν αποσταλεί στους μηχανικούς οι οφειλές τους για το επόμενο εξάμηνο, που έληγαν χθες, ενώ δόθηκε μια μικρή παράταση.

Ο κ. Ξεζωνάκης μιλώντας στην "Κρητική Επιθεώρηση" ανέφερε: «Οι οφειλές του Α' εξαμήνου του 2015 μας ήρθαν τέλη Αυγούστου και του Β' τώρα με τελική προθεσμία μέχρι και χθες, ωστόσο πήραν μια μικρή παράταση έως μετά τις γιορτές. Αυτά τα δύο εξάμηνα μας ήρθαν μαζεμένα και σαφώς υπάρχει σοβαρή δυσκολία να πληρωθούν.

Τώρα εκτός του ότι είμαστε ανασφάλιστοι, αν δεν έχουμε ενημερότητα δεν μπορούμε να εξασκήσουμε το επάγγελμά μας, ούτε οικοδομική άδεια δεν μπορούμε να εκδώσουμε».

haniotika-nea.gr

B2Green
By B2Green.gr 17:57, 23/12/2015
Sto Therm
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL