Λουλούδια από γεωθερμία στο Νέστο

Λουλούδια από γεωθερμία στο Νέστο

Το πράσινο φως έδωσε ο δήμος Νέστου πριν από λίγες ημέρες για την παραχώρηση ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο σε ελληνογερμανική εταιρεία που θα κατασκευάσει θερμοκηπιακή μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή μοσχευμάτων για καλλωπιστικά φυτά.

Πρόκειται για την τρίτη επένδυση στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη η οποία δείχνει τις προοπτικές της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας.

«Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης της εταιρείας με τη ΔΕΥΑΝ που διαχειρίζεται το γεωθερμικό πεδίο στο Ερατεινό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας και τη χώρα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 παραδόθηκε το έργο της υπόγειας σωληνοποίησης και των τριών γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού. «Έπρεπε να δώσουμε πρώτα στους αγρότες, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον λόγω των οικονομικών δυσκολιών τους. Προχωρήσαμε λοιπόν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για όσους ήθελαν να προχωρήσουν στη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας», ανέφερε ο κ Τσομπανόπουλος.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την ελληνογερμανική εταιρεία Selecta, αλλά δεν είχε την έκταση. Μετά από διαγωνισμό τούς έχει παραχωρηθεί μια έκταση 60 στρεμμάτων έναντι μισθώματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή αναμένεται μέσω του ΦΕΚ η μεταβίβαση της δραστηριότητας της γεωθερμίας από τον Δήμο στη ΔΕΥΑΝ.

Η Selecta είναι μια από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών φυτών. «Η επένδυση αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης καθώς σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 120 άτομα και επιπλέον θα υπάρξουν άλλες δραστηριότητες συναφών επαγγελμάτων, προκειμένου να στηθεί η εν λόγω εταιρεία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι μια επένδυση εντάσεως κεφαλαίου αλλά και εργασίας», υπογράμμισε στη Greenagenda.gr ο γεωπόνος της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Χαράλαμπος Χρυσοχοίδης.

Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

του Νίκου Αβουκάτου

greenagenda.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 11:20, 11/04/2016

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL