Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Διπλωματία των αγωγών: Μετά τα εγκαίνια αρχίζουν τα δύσκολα

Διπλωματία των αγωγών: Μετά τα εγκαίνια αρχίζουν τα δύσκολα

Civiltech

Νέο 2005 ζει η χώρα, με τον «πόλεμο των αγωγών» να αναζωπυρώνεται και να δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι ανταγωνισμοί αρχίζουν να αποκτούν νέες διαστάσεις, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η τελετή της επίσημης έναρξης των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικών αντιπροσωπειών από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, στις κόντρες συμφερόντων στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση της Τρίτης παραβρέθηκε και μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ευρύτερη περιοχή, Άμος Χοχστέιν, ο οποίος, μάλιστα, ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος χώρας που δεν εμπλέκεται άμεσα στον αγωγό, αλλά ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης και δήλωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Όσο για τον ρωσικό παράγοντα, παρακολουθούσε διακριτικά...

Σε... παροξυσμό

Μετά από μία 10ετία, όπως το 2005, η χώρα ζει στον... παροξυσμό των αγωγών. Τότε ήταν ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η σύγκλιση με τη Ρωσία. Τώρα, σε σαφώς διαφορετικές συνθήκες για την οικονομία, ο αγωγός TAP φαίνεται πως έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την έναρξη κατασκευής του.

Την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από τις ενδιαφερόμενες χώρες (αν και η κυβέρνηση επιθυμούσε την παρουσία των ηγετών αυτών των κρατών), στελέχη επιχειρήσεων, που έχουν αναλάβει έργα και προμήθειες για τον αγωγό, αλλά και μεγάλος αριθμός παραγόντων, που επηρεάζουν τις αποφάσεις.

Εν αναμονή Πούτιν

Η αμερικανική στήριξη στο σχέδιο είναι δεδομένη (αν και πριν από αρκετά χρόνια υποστήριζε το σχέδιο Nabucco, που παρέκαμπτε την Ελλάδα), όπως και η υποστήριξη της ελληνοβουλγαρικής διακλάδωσης και του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο στις 28 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βάζοντας (και πάλι) πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών την αναβάθμιση της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας, με νέα όδευση του αγωγού, που θα αντικαταστήσει τον πάλαι ποτέ South Stream.

Ο ιταλικός ρόλος

Όσοι θεωρούν ότι η κατασκευή του TAP ακυρώνει τα ρωσικά σχέδια, είναι εκτός πραγματικότητας. Άλλωστε, ο πρώτος θα έχει μεταφορική ικανότητα αρχικά 10 δισ. κυβικά μέτρα (που μπορεί στο μέλλον να διπλασιαστούν), ενώ οι ανάγκες των χωρών στις οποίες απευθύνεται είναι πολύ μεγαλύτερες, με δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια το σύστημα μεταφοράς αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία θα σταματήσει να λειτουργεί.

Εκείνη που ενδιαφέρεται περισσότερο απ' όλους για τη δημιουργία διαφορετικών «ενεργειακών διαδρόμων» είναι η Ιταλία, η οποία έχει πολλαπλάσιες ανάγκες από τη μεταφορική ικανότητα του TAP και είναι η χώρα που ζήτησε πρώτη τον επανασχεδιασμό των «δρόμων» ρωσικής επιρροής στην περιοχή, επανενεργοποιώντας το σχέδιο για υποθαλάσσιο αγωγό με την Ελλάδα.

Και κάτι ακόμη: Η Βουλγαρία έχει, ήδη, αποταθεί στη Μόσχα, για αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το ενεργειακό «παιχνίδι» (ξανα)αρχίζει!

Γράφει ο: Κώστας Ψωμιάδης

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 19 Μαΐου 2016.

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 17:07, 22/05/2016

Δημοφιλέστερα άρθρα