Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Καμπάνια για απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ

B2Green avatar
13:55, 13/06/2016
Business > Green Business > Νέα

Καμπάνια για απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ

Civiltech

Έκκληση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ ύψους 120 εκατ. ευρώ απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΣΒΕΕ κ. Καβαθάς και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ. Τα χρήματα προέρχονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το Σεπτέμβριο, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων είναι η 15η Ιουλίου. Τα χρήματα μπορούν να δοθούν μέσω των τραπεζών και εξασφαλίζουν για τις μμε πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, με επιτοκία που διαμορφώνονται στο μισό του μέσου επιτοκίου των εμπορικών τραπεζών, δηλαδή κοντά στο 4 τοις εκατό.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Γαλιατσος προανήγγειλε την επανεκκίνηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ¨ οικον με στόχο να ικανοποιηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις που ανέρχονται σε 35.000. Ο πρόεδρος του Ταμείου εκτίμησε ότι πολλοί από τους αιτούντες έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, αλλά όπως είπε θα επιδιωχθεί να ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός των αιτημάτων που εκκρεμούν. Ο πρόεδρος του Ταμείου ανακοίνωσε επίσης τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με στόχο την παροχή μικροπιστώσεων εως 25.000 προς πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τη χορήγηση δανείων και εγγυήσεων.

Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη είναι τα εξής:

A. Επιχειρηματική Επανεκκίνηση – ΤΕΠΙΧ

Επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια. Τα δάνεια παρέχονται με ευνοϊκούς όρους και αφορούν:

α) δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης), με εύρος από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχειρήσεως, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.

β) δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων με εύρος που θα διαμορφώνεται από 10.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ, με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη. Μεγάλο κίνητρο για ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί το επιτόκιο καθώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, αφού λόγω της σχέσης συνεπένδυσης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών (1:1) και δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας εισφέρονται άτοκα, το τελικό επιτόκιο περιορίζεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης.

Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στα καταστήματα των συνεργαζόμενων Τραπεζών: Εθνική Τράπεζα, Alpha Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Aττικής, Συνεταιριστική Ηπείρου, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Kαρδίτσας, Συνεταιριστική Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Β. Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα – ΤΕΠΙΧ

Επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έδρα μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και πιο συγκεκριμένα: για δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης, έχουν έδρα μόνο σε νησιά της χώρας μας για επενδυτικά δάνεια (επενδύσεις), δύναται να έχουν έδρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε νησιωτική περιοχή της χώρα.

Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα, όπου για την χρησιμοποίηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας με το δυνατό καλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επιδιώκεται η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα: Η κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει ένα επιχειρηματικό της σχέδιο συνεπενδύει διαθέσιμά της από κοινού με τα διαθέσιμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας με σχέση συνεπένδυσης 30%-70% αντιστοίχως.

Το επιλέξιμο ύψος δανείου είναι από €10.000 έως €30.000, με διάρκεια αποπληρωμής έως 4 έτη και πραγματικά ευνοϊκότατα επιτόκια αφού: για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, είναι μηδενικό (0%), ενώ για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις σε νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων, είναι σταθερό 2,80%. Για πληροφορίες και υποβολή αίτησης στις συνεργαζόμενες Τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Χανίων.

Γ. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ

Αποσκοπεί στην παροχή εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και ώριμων σχεδίων επιχειρηματικής ανάπτυξης, στα οποία περιλαμβάνονται κεφάλαια κίνησης και προκαταβολές έναντι επιχορήγησης εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Παρέχεται: εγγύηση 70%, σε δάνεια (για επενδυτικά σχέδια) ύψους από €10.000 - €800.000, διάρκειας από 5 έως 10 έτη, με περίοδο χάριτος 6 -24 μήνες εγγύηση 80%, σε δάνεια έναντι επιχορήγησης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ & Επενδυτικό Νόμο), ύψους από €10.000 έως €500.000, διάρκειας από 24-36 μηνών, με περίοδο χάριτος 6 μήνες εγγύηση 70%, σε δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ή/και δάνεια χρηματοδότησης ώριμων επενδυτικών σχεδίων, ύψους από €10.000 έως €800.000, διάρκειας 2-10 έτη, με περίοδο χάριτος 6 -24 μήνες Αιτήσεις ενδιαφερομένων στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ υποβάλλονται στα καταστήματα των συνεργαζόμενων Τραπεζών: Eurobank, Alpha Bank, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Θεσσαλίας.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:55, 13/06/2016

Δημοφιλέστερα άρθρα