Σχόλια & προτάσεις επί του Σ/Ν για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Σχόλια & προτάσεις επί του Σ/Ν για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Civiltech

Επιστολή του κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου - Μηχανολόγου Μηχανικού προς το B2Green.gr με την παράκληση για τη δημοσίευσή της:

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Από εκεί που είχαμε εξετάσεις πολύ δύσκολες οι οποίες είχαν σκοπό να οικονομήσει το σύστημα από τους μηχανικούς με τα παράβολα πήγαμε στο άλλο άκρο του στυλ μπείτε όλοι οι μηχανικοί χύμα πάρτε την πλατφόρμα του υπουργείου και βγάλτε όσα θέλετε με 30 και 40 ευρώ αφού δεν πρόκειται να σας ελέγχουμε. Βάλτε και μια ιστοσελίδα  πάρτε και μηχανικούς που μόλις τέλειωσαν βάλτε τους να αλλάζουν το xml χωρίς να επιθεωρούν το κτήριο βάλτε τους να τα υπογράφουν για να βρουν αυτοί τον μπελά τους  και παίρνεται τα λεφτά εσείς οι έξυπνοι που βρίσκεται πελάτες. Βέβαια θα αποκλείσετε τους χημικούς μηχανικούς από τα ΠΕΑ. Αλήθεια οι χημικοί μηχανικοί που πέρασαν τις εξετάσεις θα τους αποκλείσετε και αυτούς ;

Χωρίσατε σε τρεις τάξεις τα πιστοποιητικά όπου τα Α είναι το 95% των πιστοποιητικών (εγώ έχω κάνει 200 και ζήτημα να έχω 5-6 πάνω από 250τμ) Άρα πιο το κίνητρο να πάει κάποιος από την Α τάξη στην Β ; Η μήπως ο πελάτης θα πει εγώ θέλω πιστοποιητικό από Γ τάξης επιθεωρητή όχι από Α; Αλήθεια πως θα ξέρει αν εγώ είμαι Γ ή Β τάξης αφού όλοι ζητάνε το «χαρτί» έτσι το ονομάζουν και όσο πιο φθηνά και όχι ένα κρατικό πιστοποιητικό με βάση αυτό που θα γίνουν τα συμβόλαια.

Η Γ τάξη μπορεί να κάνει πάνω από 1000τμ. Πόσα υπάρχουν; Μάλιστα  και λέβητες πάνω από 400kw (αφού απαγορεύεται στα αστικά κέντρα λέβητες πάνω από 400kw σε πολυκατοικίες)  Οπότε οι Γ θα είναι για διακόσμηση οι καλύτεροι και όταν θα το λένε στους  πελάτες  δεν  θα χρησιμεύει τίποτα γι αυτούς.

Είναι αστείο να βάλετε ενεργειακούς επιθεωρητές σε λέβητες και κλιματισμό τοπογράφους , αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς χωρίς κάποια εξέταση. Θα παίζουν λόττο!!!

Είναι αστείο να βγάλετε από την ενεργειακή επιθεώρηση τους χημικούς μηχανικούς από τις βιομηχανίες αφού είναι ο χώρος που εργάζονται οι περισσότεροι

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αφού θέλετε τάξεις Α, Β, Γ θα πρέπει στο πιστοποιητικό να αναγράφεται στην σφραγίδα ώστε ο πελάτης να ξέρει την εμπειρία αυτού που κάνει το πιστοποιητικό.

Οι τάξεις να είναι κατόπιν σεμιναρίου πιστοποίησης με εικονική ενεργειακή επιθεώρηση ώστε να ξέρει κάποιος που τελειώνει το πολυτεχνείο στοιχειωδώς να παίρνει ένα πρωτόκκολο και να λειτουργεί το λογισμικό κενακ με σωστό τρόπο

Πρόταση 1 Σύμφωνα με το πνεύμα του σχεδίου νόμου

 Να μπορούν να υπογράφουν ως 100τμ σπίτια και επαγγελματικούς χώρους η Α τάξη και ως 35kw. Απεριόριστα σπίτια και ως 200τμ επαγγελματικούς  χώρους Β τάξη και ως 100kw.  Πάνω από 200 τμ επαγγελματικούς χώρους και όλους τους βιοτεχνικούς στο μέλλον η Γ τάξη και απεριόριστη θερμική  - ψυκτική ισχύ

3) Να ανεβαίνεις τάξη ανάλογα με τον αριθμό επιθεωρήσεων που έχεις κάνει ή ένα σύνολο τετραγωνικών όπως και είπε ο πρόεδρος του  ΤΕΕ

Πρόταση 2 καλύτερη!!

Εναλλακτική πρόταση και ίσως καλύτερη είναι ένας μηχανικός Ά τάξης να κάνει κατηγορία κατοικίας απεριόριστα. Ένας Β τάξης να κάνει κατηγορίες κατοικίας, εμπορίου (δηλαδή καταστήματα, φαρμακεία, κλπ) και γραφεία  απεριόριστα , και ένας Γ να κάνει συνάθροισης κοινού , σχολεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία.

Η ΜΕΑ να ακολουθεί σε τάξεις το μητρώο ΠΕΑ . Επειδή όμως χρειάζεται να υπογραφεί από 2 μηχανικούς να προβλέπεται μόνο ο ένας να είναι υποχρεωτικά από την τάξη που απαιτείται. Δηλαδή για ένα θέατρο να απαιτείται ένας τουλάχιστον Γ τάξης . Ο άλλος ας είναι και Α.

Πρόταση 3 super!

α) Να χωριστεί το ενεργειακό πιστοποιητικό σε πιστοποιητικό θερμικής επάρκειας και σε πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και να συνδεθεί με πραγματικά δεδομένα. Το πρώτο να γίνεται από αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς και το δεύτερο από μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους χωρίς εξετάσεις. Εξάλλου το ΜΕΑ γίνεται και από δύο ειδικότητες που είναι παρόμοιο με το ΠΕΑ (το ΠΕΑ βέβαια πιο δύσκολο)

β) Να γίνεται ενεργειακό πιστοποιητικό και στις δύο παραπάνω κατηγορίες σε αυτούς που θα δώσουν εξετάσεις μόνο σε ερωτήσεις ουσίας στην ΤΟΤΕΕ1 και σε μία εικονική ενεργειακή επιθεώρηση. Η ύλη αυτή έχει καλυφθεί από τις ΔΚ των σεμιναρίων και είναι ακριβώς τα στοιχεία που πρέπει να ξέρει ένας καλός ενεργειακός επιθεωρητής. Επίσης αποτελεί το τρίτο μέρος της υπάρχουσας εξέτασης.

γ) Οι 550 να ενσωματωθούν με τους παραπάνω χωρίς εξετάσεις αλλά σαν επιπλέον δυνατότητα για τον κόπο που πέρασαν να συσταθεί ένα μητρώο ελεγκτών ενεργειακών πιστοποιητικών  όπου οι 550 θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά που έχουν ήδη εκδοθεί με αμοιβή συγκεκριμένο παράβολο που θα πληρώνει ο ελεγχόμενος. Επίσης να έχουν δικαίωμα να διδάσκουν σε ΚΕΚ άλλους υποψηφίους ενεργειακούς επιθεωρητές στις ΔΚ , ΤΟΤΕΕ1 και εικονική επιθεώρηση.Φυσικά οι υπάρχουσες εξετάσεις να μην καταργηθούν για όσους θέλουν να βρίσκονται στους 550 ελεγκτές ενεργειακών πιστοποιητικών. Οι ελεγκτές δεν θα ασκούν κυρώσεις μόνο εισήγηση στο ΥΠΕΚΑ θα κάνουν.

Έτσι και τα επαγγελματικά δικαιώματα θα ξεχωρίσουν και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος αν δεν υπάρχει με εξετάσεις πιστοποιημένος θα γίνεται από πολιτικό μηχανικό/αρχιτέκτονα και μηχανολόγο/ηλεκτρολόγο και οι 550 που αγάπησαν τόσο πολύ την ενεργειακή επιθεώρηση και διάβασαν θα γίνουν θεματοφύλακες και προστάτες του θεσμού για ποιοτικά πιστοποιητικά θα διδάξουν επόμενες γενιές. Το καλύτερο από όλα θα είναι μια αξιοπρεπή αμοιβή για όλους. Ο πελάτης ή θα πληρώσει δύο ειδικότητες για το πιστοποιητικό ή έναν πιστοποιημένο ότι και να επιλέξει η αμοιβή δεν θα είναι 40 ευρώ αλλά ούτε και οι πιστοποιημένοι θα ζητούν ότι θέλουν αφού μπορεί το ίδιο χαρτί να βγει από δύο ειδικότητες μηχανικών.

Παπαδόπουλος Ιωάννης
Msc Μηχανολόγος μηχανικός
Πιστοποιημένος με εξετάσεις Ενεργειακός Επιθεωρητής

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:16, 14/07/2016
Sto Therm

Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi Διαγωνισμός
Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL