«Ζεσταίνονται» οι μάντρες ξυλεμπόρων

«Ζεσταίνονται» οι μάντρες ξυλεμπόρων

Thermogas

Οι φετινές παραγγελίες ξύλων για τη θέρμανση τον χειμώνα, ξεκίνησαν ως συνήθως από το μεσοκαλόκαιρο. Οι Λαρισαίοι άρχισαν δειλά – δειλά να τα προμηθεύονται καθώς όπως λέει ο πάνσοφος λαός «ήρθε του Άι Λια βάλε ξύλα στη φωλιά».

Τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν χωρίς να ματώσουν οικονομικά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες έκλεισαν τη στρόφιγγα του πετρελαίου και στράφηκαν σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης όπως είναι τα τζάκια, οι ξυλόσομπες αλλά και οι ξυλολέβητες. «Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο είναι και διαφορετικά» σχολιάζει ο ξυλέμπορος Κώστας Ζαβλιάκης και συμπληρώνει ότι «πριν από τρία με τέσσερα χρόνια η ζήτηση σημείωσε μεγάλη αύξηση, από εκεί και μετά ήταν αναλόγως τον χειμώνα».

Οι φετινές παραγγελίες σε ξύλα μπορεί να ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, ωστόσο όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου η κίνηση είναι ακόμα περιορισμένη αν και αυτοί που προμηθεύονται τα ξύλα τους αυτή την εποχή είναι και οι κερδισμένοι. «Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης οι περισσότεροι λειτουργούν αναβλητικά, αναμένουν τον χειμώνα για να προμηθευτούν τα ξύλα της χρονιάς», αναφέρει ο κ. Ζαβλιάκης.

Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και οι καταναλωτές θα βρουν την οξιά στα 70 ευρώ το χωρικό κυβικό και το πουρνάρι στα 75 ευρώ το χωρικό κυβικό. «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι προμηθεύονται τα ξύλα του χειμώνα», λέει ο ξυλέμπορος Νίκος Καμπουρογιάννης αν και αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν ότι η καλύτερη περίοδος είναι ο Αύγουστος καθώς τα ξύλα είναι πιο στεγνά και έτσι καίγονται καλύτερα τον χειμώνα.

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση τις προηγούμενες χρονιές έσπρωξε κάποιους στην προμήθεια ξύλων από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Βουλγαρία. «Εγώ θεωρώ ότι το εγχώριο ξύλο είναι και το καλύτερο. Ξέρουμε τι προμηθευόμαστε, ξέρουμε τι καίμε», λένε ξυλέμποροι. «Για την κίνηση στην αγορά των ξύλων τον σημαντικότερο ρόλο τον έχει ο καιρός. Ο περσινός χειμώνας με τις όχι και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες κράτησε περιορισμένη την αγορά», τονίζει ο Κώστας Ζαβλιάκης.

Στην αγορά οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αυτή την εποχή καλές τιμές στα ξύλα που συνδυάζουν προσιτές προσφορές. Για παράδειγμα υπάρχουν ιδιοκτήτες μαντρών που όχι απλώς μεταφέρουν τα ξύλα στις οικίες των καταναλωτών αλλά με ειδικούς γερανούς τα ανεβάζουν σε βεράντες και σε χώρους αποθήκευσης στοιβαγμένα σε ειδικές παλέτες.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση και στα συστήματα θέρμανσης, στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν τα ενεργειακά τζάκια, τα τζάκια θερμικού νερού, που λειτουργούν ως καυστήρες διοχετεύοντας ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ, καυστήρες για ξύλα αλλά και για πέλετ.

Ζωή Παρμάκη

eleftheria.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 14:19, 16/08/2016
Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL