Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Στασινός (ΤΕΕ): Αληθινή Ανάπτυξη σημαίνει Αληθινές δουλειές

Στασινός (ΤΕΕ): Αληθινή Ανάπτυξη σημαίνει Αληθινές δουλειές

Civiltech

Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού με θέμα «Αληθινή Ανάπτυξη σημαίνει Αληθινές δουλειές» δημοσίευσε η εφημερίδα REAL NEWS. Το άρθρο του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση αυτή, αλλά και οι προηγούμενες ακούμε ότι κάνουν συνεχώς διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και με επενδυτές που συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Η τωρινή Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ικανότερη να διαπραγματευτεί από την προηγούμενη γιατί είναι Αριστερή και ενδιαφέρεται όπως λέει για τους φτωχότερους, η επόμενη για κάποιο λόγο που θα μας εξηγήσει θα είναι πιο ικανή και έτσι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όλο και χειρότερα. Γιατί οι φόροι αυξάνονται, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται και οι δουλειές μειώνονται και προφανώς η φοροδοτική και η εισφοροδοτική ικανότητα των πολιτών μετά από τόσα χρόνια κρίσης έχει μειωθεί υπερβολικά. Και πως προσπαθεί η Κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες ότι διαπραγματεύεται καλύτερα; Καθυστερώντας όσο περισσότερο την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Σκέφτονται ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι όσο περισσότερο συζητάνε, τόσο καλύτερη διαπραγμάτευση κάνουν. Απλά πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Έκανα μία σύντομη περιγραφή της σημερινής κατάστασης για να αναπτύξω τις προτάσεις μου που έχουν στόχο την Αληθινή Ανάπτυξη (η δίκαιη Ανάπτυξη, όπως έχω αρκετές φορές αναπτύξει, έπεται της Αληθινής). Για να γίνει πραγματικότητα η Αληθινή Ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος η δημιουργία θέσεων εργασίας και δουλειών και μάλιστα άμεσα. Τι σημαίνει αυτό;

  1. Ότι στην διαπραγμάτευση ή στην επαναδιαπραγμάτευση κάθε ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο το πόσο σύντομα και πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αναλαμβάνει η Κυβέρνηση την ευθύνη για fast track αδειοδοτήσεις με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σύντομες και να έχουν αποτέλεσμα πολλές άμεσες θέσεις εργασίας.
  2. Όταν τροποποιείται κάποιος νόμος θα πρέπει να μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί ο επόμενος, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Παράδειγμα: άλλαξε πρόσφατα ο νόμος ανάθεσης δημοσίων έργων και μελετών με πρόβλεψη για άμεση εφαρμογή, αλλά όλα τα τεύχη δημοπρασιών για τα έργα ΕΣΠΑ φτιάχτηκαν με τα παλιά δεδομένα με αποτέλεσμα να χρειάζεται σύνταξη νέων για όσα δεν είχαν προκυρηχτεί. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, χρόνος που δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή την περίοδο που οι εταιρίες κλείνουν.
  3. Βγήκε στη διαβούλευση νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, κάτι πολύ θετικό. Ας πάμε όμως και ένα βήμα πιο κάτω και ας γίνονται πλέον όλα ηλεκτρονικά, καταπολεμώντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Το ΤΕΕ είναι πρόθυμο, έχοντας διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία μέχρι σήμερα το σύστημα των αυθαιρέτων και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να αναλάβει άμεσα τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων αδειοδοτήσεων.

Δεν χρειάζονται χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την θεωρητική βελτίωση κάποιων αριθμών που δεν αποτυπώνονται ποτέ στην πραγματική ζωή των πολιτών. Ούτε είσπραξη χρημάτων που πηγαίνουν σε βαρέλι χωρίς πάτο. Ούτε συμβολικές κινήσεις με μοναδικό στόχο την επικοινωνία. Χρειάζονται άμεσες Αληθινές  δουλειές σε πραγματικούς ανθρώπους. Μόνο αν θέσουμε αυτόν σαν πρώτο στόχο θα ελπίζουμε σε Αληθινή Ανάπτυξη.

B2Green
By B2Green.gr 07:11, 06/09/2016