Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Καταδίκη αντιδημάρχου για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Καταδίκη αντιδημάρχου για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Civiltech
Πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολλές παράνομες χωματερές, πρόστιμα από τις Περιφέρειες στους Δήμους για τη λειτουργία των χωματερών, αποκαταστάσεις χωματερών που καθυστερούν, «πράσινα έργα» που δεν έρχονται ποτέ, διγλωσσία από την κυβέρνηση και τους δημάρχους για τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, παλινωδίες και συζητήσεις επί συζητήσεων δίχως ουσιαστικά να λαμβάνεται κάποια απόφαση. Εδώ και περίπου μία δεκαετία όλοι συμφωνούν ότι τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, όλοι έχουν το σχέδιό τους και κανένα δεν μπαίνει σε εφαρμογή.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, έρχονται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στις χωματερές.

Με κατηγορούμενο τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο το 2010 Γιάννη Καμβυσίδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με τις κατηγορίες ότι το καλοκαίρι του 2010 δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο σχετικά με τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα (προσωρινή διαταγή) και ότι υπήρξε ρύπανση του περιβάλλοντος. Το Δικαστήριο καταδίκασε τον αντιδήμαρχο σε φυλάκιση 11 μηνών συνολικά, με τριετή αναστολή και πρόστιμο 500 ευρώ. Άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες έφεσης κατά της απόφασης.

Η συγκεκριμένη χωματερή λειτουργούσε παράνομα έως το 2005, και το 2010 άνοιξε ξανά, καθώς η Καλαμάτα εκείνη τη χρονιά είχε πνιγεί στο σκουπίδι. Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στην Τρίπολη, η οποία οδήγησε πλείστες φορές τις δημοτικές αρχές να ανοίξουν ΧΑΔΑ περιμετρικά της πόλης μας.

Μέσα στο βουνό, με έναν δεματοποιητή, γινόταν μια προσπάθεια τακτοποίησης των τόνων των απορριμμάτων.

Ο φαύλος κύκλος των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο καλά κρατεί, όσο καθυστερεί μια έντιμη και νόμιμη λύση. Στα του Δήμου μας, θυμίζουμε ότι ο κ. Γ. Σμυρνιώτης απαλλάχθηκε με βούλευμα για την ποινική δίωξη σχετικά με τη ρύπανση περιβάλλοντος, καθώς κρίθηκε ότι δεν βαρύνεται με πλημμέλημα για την μη αποκομιδή διότι ήταν ανέφικτη λόγω μη διαθέσιμου χώρου. Τη μήνυση είχε καταθέσει ο κ. Παυλής. Οι κάτοικοι της Τρίπολης το 2015 είχαν βγει στους δρόμους για τα απορρίμματα, και περίπου 100 δημότες βρέθηκαν στο δικαστήριο όπου και κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, κάτοικοι του Λεβιδίου είχαν καταθέσει μήνυση κατά του δημάρχου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, καθώς παρότι γνώριζαν ότι δεν μπορούν νόμιμα να μεταφερθούν απορρίμματα στην περιοχή Μαγούλας Λεβιδίου, είχαν συνδράμει στη σύνταξη και έκδοση της από 16-2-2015 «τεχνικής έκθεσης για την προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων στη θέση Μαγούλα της Τ.Κ. Λεβιδίου», όπου προβλέπονται μελέτες και εργασίες στον επίδικο ΧΑΔΑ, που αποτελούν την προϋπόθεση, ακόμη και στη λογική του Δήμου Τρίπολης, για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Τη Δευτέρα 23/3 της ίδιας χρονιάς ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης μετέβη στο Δικαστήριο Τρίπολης, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση κατά του δημάρχου Δημήτρη Παυλή και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, διότι, όπως ανέφερε και στο Δελτίο Τύπου που είχε αποστείλει νωρίτερα, «δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την για πέμπτη συνεχή φορά έκδοση Απόφασης Κήρυξης του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ο μεν κ. Παυλής ζήτησε και ο κ. Τατούλης εξέδωσε».

Η «πατέντα» τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή: σε κάθε κρίση, μία ακόμα χωματερή γεννιέται, προκειμένου να υπάρχει ένας χώρος όπου να εναποτίθενται τα απορρίμματα, οι χωματερές είναι παράνομες, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, οι μηνύσεις ακολουθούν και το πρόβλημα παραμένει. Οι διαγωνισμοί του Δήμου Τρίπολης έως αυτή τη στιγμή για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τον Άγιο Βλάση είναι άγονοι και το παλιό λατομείο στην καρδιά του Μαινάλου έχει επιβαρυνθεί με 10.000 τόνους απορριμμάτων. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
 

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:48, 13/10/2016

Δημοφιλέστερα άρθρα