Τριετές σαφάρι της Περιφέρειας Αττικής για… στέγαση-Τι λέει η επιστολή Δούρου

Τριετές σαφάρι της Περιφέρειας Αττικής για… στέγαση-Τι λέει η επιστολή Δούρου

Η Περιφέρεια Αττικής αναζητούσε εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ανταπόκριση από πλευράς των αρμοδίων φορέων, κτίριο του δημοσίου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της, αφού πληρώνει περί τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια σε διάσπαρτα ακίνητα στο Λεκανοπέδιο. Τελικά προχώρησε σε διαγωνισμό για την αγορά κτιρίου και στις 7 Απριλίου έγινε η δημοπρασία με την υποβολή προσφοράς για το κτίριο που στέγαζε μέχρι πριν από λίγους μήνες τον ΟΠΑΠ στο Περιστέρι, το οποίο ανήκει σε εταιρεία του ομίλου Συγγελίδη.

Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, σε επιστολή που έστειλε προ ημερών στο προσωπικό της Περιφέρειας δίνει τη δική της απάντηση στις αντιδράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου. Ο ΣΥΠΑ προσέφυγε και στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καθώς θεωρεί πως κακώς θα προχωρήσει η αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι.

Η περιφερειάρχης στην επιστολή προς το προσωπικό επισημαίνει πως όταν «ολοκληρωθεί τελικά η αγορά του εν λόγω κτιρίου, η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσει την απλή, εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση, εργαζόμενων και πολιτών, στο συγκεκριμένο κτίριο».

Προσθέτει πως «πρόκειται για κτίριο που παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για άριστες εργασιακές συνθήκες, με εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών, όπως Ίντερνετ νέας γενιάς, σύγχρονων πλήρως ανακαινισμένων εργονομικών χώρων εργασίας ενώ παράλληλα στο εσωτερικό του θα λειτουργούν: αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, χώρος φιλοξενίας παιδιών, βιβλιοθήκη, κυλικείο, κ.ά., για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων».

Το τίμημα που καλείται να καταβάλλει η Περιφέρεια Αττικής, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέρχεται σε 19,8 εκατ. ευρώ με την Ρένα Δούρου να επισημαίνει στην επιστολή προς τους υπαλλήλους πως «η εκτίμηση του τιμήματος της αγοράς του κτιρίου ανατέθηκε σε Ορκωτό Εκτιμητή από το Μητρώο των Πιστοποιημένων Ορκωτών Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών. Για όσους αγνοούν ή ηθελημένα αποκρύπτουν, αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο και αποτελεί αποκλειστική πρωτοβουλία της Διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια περί «υπόγειων συμφερόντων», κλπ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η αξία του ακινήτου θα εκτιμηθεί με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο». Προσθέτει πως «κάτι που επίσης αποκρύπτεται ή παραβλέπεται: ότι δηλαδή το κόστος των δαπανών της ανακαίνισης του κτιρίου, βαραίνει αποκλειστικά τον πωλητή».

Ένα από τα επιχειρήματα του ΣΥΠΑ είναι η απόσταση του κτιρίου από τον κοντινότερο σταθμό μετρό με την περιφερειάρχη Αττικής να υποστηρίζει πως «τα όσα προβάλλονται περί 1.700 μέτρων από τον Σταθμό Αγίου Αντωνίου (και όχι Σεπολίων, όπως εσφαλμένα αναγράφεται από ορισμένους για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων), είναι ανακριβή. Από το Σταθμό Αγίου Αντωνίου η απόσταση είναι μικρότερη των 1.200 μέτρων και άρα εντός των προϋποθέσεων που θέτει η Διακήρυξη».

Οι κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι σήμερα μοιρασμένες σε δύο κτίρια της Λεωφόρου Συγγρού (στο κτίριο Συγγρού 15 – 17 και Συγγρού 80). Η σημερινή διοίκηση υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή «έχει αναζητήσει υπηρεσιακά με σχετική αλληλογραφία εάν υπάρχουν κτίρια του Δημοσίου, ακόμα και της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία θα μπορούσαν τυχόν να στεγάσουν υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές».

Προσθέτουν πως «κατά την πρώτη μας καταγραφή εντοπίσαμε σαράντα (40) περίπου ακίνητα διάσπαρτα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, μισθωμένα, πολλά από τα οποία είχαν ήδη λήξει. Προκειμένου να εξορθολογήσουμε αυτήν την κατάσταση, διαπραγματευτήκαμε το σύνολο των μισθωμάτων, απαιτήσαμε και καταφέραμε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση για τα ληγμένα μισθώματα όλων των Περιφερειών της χώρας, για να μειώσουμε τα μισθώματα». Όμως, το κόστος μισθωμάτων για τα διάσπαρτα κτίρια ανά την Αττική έχει κόστος, που προσεγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που η διοίκηση της Περιφέρειας θεωρεί «πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης».

Για τις αντιδράσεις όσον αφορά την επιλογή της περιοχής, που δεν βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της Αθήνας όπως τα σημερινά ενοικιαζόμενα κτίρια της Συγγρού στην Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζουν ότι «αναφορικά με τη μη ύπαρξη χωροταξικής μελέτης, που επικαλείται πρώην Περιφερειάρχης (σ.σ. ο Γιάννης Σγουρός), οι προτεραιότητές μας ήταν η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, αναπτύσσοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή».

Προσθέτουν ότι «τα σημερινά μισθωμένα κτίρια της Περιφέρειας πέραν των υψηλών μισθωμάτων, δεν παρέχουν τους όρους στοιχειώδους ασφάλειας και πρόσβασης για τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ και τους υπαλλήλους. Μάλιστα στην είσοδο κεντρικού κτιρίου, το οποίο επέλεξε ο πρώην Περιφερειάρχης, λειτουργεί υποσταθμός της ΔΕΗ». Επιπλέον, «στα ήδη υπάρχοντα κτίρια δεν τηρούνται ούτε οι τυπικές ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις σχετικά με τη θέρμανση και την ψύξη κ.λπ. Είναι δεδομένο ότι το νέο κτίριο, όποιο και αν είναι αυτό, θα πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ και τους υπαλλήλους».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων επιτίθεται κατά της διοίκησης της Περιφέρειας και για παράδοση περιουσίας στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η κα Δούρου υποστηρίζει πως «ο 5ος και 6ος όροφος της οδού Σταδίου 60 και Αιόλου που στεγάζουν υπηρεσίες των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και των Διευθύνσεων Παιδείας και Αθλητισμού έχουν παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου το έτος 1990, με παραχωρητήριο, στην τότε Νομαρχία Αθηνών και ουδέποτε έχει τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης».

Στην επιστολή καταλήγει πως «το γεγονός ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, όπως όλα τα ακίνητα του μητρώου της, χωρίς βέβαια να αναφέρει ημερομηνία έναρξης και λήξης κάποιας υποτιθέμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για τους συγκεκριμένους δύο ορόφους και χωρίς φυσικά να έχει ενημερώσει την Περιφέρεια Αττικής περί οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας, φανερώνει ξεκάθαρα την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης διερεύνησης - γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση δημιουργίας παραπλανητικών και ψευδών εντυπώσεων».

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:38, 21/04/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund