Επένδυση 7 εκ. ευρώ από τον όμιλο Ευθυμιάδη για θερμοκήπια με γεωθερμία

Επένδυση 7 εκ. ευρώ από τον όμιλο Ευθυμιάδη για θερμοκήπια με γεωθερμία

Μία ακόμη συμφωνία για επένδυση αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Θράκη δρομολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης δικαιώματος διαχείρισης τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής της Κεσσάνης.

Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε ανάμεσα στην εταιρεία Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του ομίλου Ευθυμιάδη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης μετά από σχετικό διαγωνισμό της τελευταίας.

Η επένδυση της Agritex θα φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 110 θέσεις εργασίας για την δημιουργία θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σε 50 στρέμματα, ενώ το σχετικό business plan μπορεί να υποστηρίξει ανάπτυξη σε έως και 100 στρέμματα.

Ήδη ο όμιλος Ευθυμιάδη έχει μια επένδυση θερμοκηπίων 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου παράγει υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικά.

Με την νέα επένδυση στην Κεσσάνη θα προσπαθήσει να καλύψει την ζήτηση, την οποία δεν μπορεί να ικανοποιήσει με την υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα του.
Έτσι, θα μπορέσει να παράγει ακόμη 5.000 τόνους ντομάτα, την οποία διαθέτει με το εμπορικό σήμα Lucia.

Με την αξιοποίηση της γεωθερμίας θα μπορέσει να καλυφθεί με οικονομικό και οικολογικό τρόπο το κόστος της θέρμανσης, που είναι η σημαντικότερη επιβάρυνση για ένα θερμοκήπιο στην Βόρεια Ελλάδα.

Το κοίτασμα της Κεσσάνης εκτείνεται σε 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ εκτός από την περιοχή της Κεσσάνης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει σε εξέλιξη ακόμη έναν διαγωνισμό για ένα νέο γεωθερμικό πεδίο στον Ακροπόταμο Καβάλας, καθώς και στην Ροδόπη.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Θράκης έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και άλλη επένδυση για την παραγωγή ντομάτας από εταιρείες του ομίλου των Πλαστικών Θράκης σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερασμίου. Η επένδυση αυτή έγινε εφικτή έπειτα από 25ετή σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων, η οποία υπογράφτηκε στο τέλος του 2012.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ | ddiamantidis@gmail.com

thessnews.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 18:30, 02/05/2017

B2Green Polls

ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL