Ο επικεφαλής της VW στο στόχαστρο της εισαγγελίας

Ο επικεφαλής της VW στο στόχαστρο της εισαγγελίας

Thermogas

Η εισαγγελία της Στουτγάρδης διενεργεί έρευνες κατά του διευθυντή της VW Ματίας Μίλερ και άλλων στελεχών της εταιρείας για χειραγώγηση αγοράς.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε πριν από δύο χρόνια ο Ματίας Μίλερ για να αναλάβει το τιμόνι της VW ήταν ότι δεν εμπλεκόταν στο σκάνδαλο παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων σε κινητήρες ντίζελ. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι συνέβαλε στην απόκρυψη του σκανδάλου.

Μη ενημέρωση των μετόχων

Η βασική κατηγορία της εισαγγελίας της Στουτγάρδης, η οποία δραστηριοποιήθηκε μετά από καταγγελία της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), είναι ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι μέτοχοι της VW για το σκάνδαλο ντίζελ. Βάση της γερμανικής νομοθεσίας, εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν τους μετόχους άμεσα (ad hoc) για πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής και συνεπώς την απόφαση των μετόχων για αγορά ή πώληση των μετοχών. Σε περίπτωση καταδίκης η ποινή ανέρχεται σε έως και πέντε χρόνια φυλακισης ή σε υψηλή χρηματική ποινή.

Η δε αρμοδιότητα της εισαγγελίας Στουτγάρδης προκύπτει από το γεγονός ότι στην εν λόγω γερμανική πόλη εδρεύει ο όμιλος εταιρειών Porsche SE, ο οποίος είναι κάτοχος του 52% των μετοχών της VW. Η εισαγγελία κατηγορεί τον νυν επικεφαλής της VW, Ματίας Μίλερ, ότι ως μέλος του ΔΣ του ομίλου Porsche γνώριζε για το σκάνδαλο ντίζελ αρκετό καιρό πριν αυτό γίνει γνωστό. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν τόσο ο προκάτοχος του κ. Μύλερ, Μάρτιν Βίντερκορν, όσο και ο νυν επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της VW, Χανς Ντίντερ Πετς. Οι Βίντερκορν και Πετς βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών και για το σκάνδαλο ντίζελ που ερευνά η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

dw.com

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:05, 17/05/2017
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL