Πολυαισθητήρας για «έξυπνα» δωμάτια
Η μετατροπή «κανονικών» δωματίων σε «έξυπνα» χωρίς να απαιτείται η αγορά μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων στο Ίντερνετ, φορτωμένων με αισθητήρες, συσκευών, είναι ο στόχος του Γκιράντ Λαπούτ, του Carnegie Mellon University.
Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αυτό που έκαναν ο Λαπούτ και οι συνεργάτες του ήταν να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν πολλούς αισθητήρες σε μια συσκευή μικρού μεγέθους που τοποθετείται στον τοίχο και μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα.
Ο ίδιος δημιούργησε τη συσκευή αυτή στο πλαίσιο ενός project με το όνομα Synthetic Sensors, και υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει πράγματα όπως το να διαπιστώνει πότε κάποιος μπαίνει ή βγαίνει από το κτίριο ή πόσα ρολά χαρτιού έχουν απομείνει, να παρακολουθεί την κατάσταση ενός ηλικιωμένου μέλος της οικογένειας κ.α.
Αν και δεν προορίζεται ακόμα για διάθεση στην αφορά, οι επιδόσεις του ήταν αρκετά καλές στις αρχικές δοκιμές, όπου έδειξε μεγάλο επίπεδο ακριβείας. Η ομάδα των ερευνητών τώρα πραγματοποιεί stress tests στις 100 μονάδες που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα.
Ο Λαπούτ λέει πως κοστίζουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 δολάρια το κομμάτι, αν και θεωρεί ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να πέσει στα 30.
Η κεντρική ιδέα ήταν η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής εναλλακτικής στα υπάρχοντα μικρά gadgets που έχουν τους ρόλους που συνδυάζει η εν λόγω συσκευή και, εκτός του ότι είναι ακριβά, δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους- καθώς και στα ασύρματα smart tags τα οποία τοποθετούνται σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι για να μπορούν να τα «βλέπουν» τα gadgets αυτά.
Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή - πολυαισθητήρας, που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται κίνηση, ήχο, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, ένταση φωτός, ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή κ.α.
Πέντε τέτοιοι υπεραισθητήρες τοποθετήθηκαν σε ένα κτίριο- από ένας σε κουζίνα, γραφείο, σαλόνι, αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο - και αφέθηκαν να λειτουργούν για δύο εβδομάδες.
Στην κουζίνα, η συσκευή μπορούσε να αντιληφθεί μια ανοιχτή βρύση ή τη χρήση χαρτιού από ρολό, στα γραφεία «άκουγε» τα χτυπήματα στην πόρτα, και στο σαλόνι μπορούσε να αντιληφθεί πότε κάποιος έφτιαχνε καφέ, ανοιγόκλεινε πόρτες κ.α.
Όπως προαναφέρθηκε, η ακρίβεια ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά υπάρχουν ακόμα πολύς δρόμος ακόμα για να βγει στην αγορά: Αν και ήταν 96%-98%, θεωρείται ότι ακόμα και έτσι οι επίδοξοι χρήστες θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από πιθανά λάθη/ παρερμηνείες.
Τελευταία άρθρα κατηγορίας
- Ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο
- Στο «σφυρί» ακίνητα για οφειλές 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο - Οι τιμές εκκίνησης
- Lamda: «Mάλλον του χρόνου θα δείχνουμε εικόνες των εργασιών στο Ελληνικό»
- 33 νέες ερωταπαντήσεις αυθαιρέτων βάσει του Ν.4495/2017
- Ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί τακτοποίησης αυθαιρέτων
- Αστέρας Βουλιαγμένης: Αρχαιολογική έγκριση για την άδεια δόμησης
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων • Καλές πρακτικές
- Αρης Ξενόφος: Προχωρούμε με τη μαρίνα Ρόδου και την έκταση στην Αφάντου Δείτε περισσότερα...
Τελευταία άρθρα B2Green
- Παρέμβαση WWF Ελλάς στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ
- Τα προϊόντα της Europa στη φετινή Domotec - Building Green Expo
- Συμφωνία της Messaritis Ανανεώσιμες με την Quest Energy για λειτουργία & συντήρηση Φ/Β σταθμού 3MW
- To Pelagos Suites Hotel & Spa στην Κω εμπιστεύεται τις ολοκληρωμένες ξενοδοχειακές λύσεις της LG
- Νέα υπηρεσία 24/7 Home Emergency από ΑΧΑ - ZeniΘ
- Αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2017 στην Ε.Ε.
- Ενιαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχέδιο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Φλώρινα: Συνάντηση «Net-metering» στο Δήμο Πρεσπών