Ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα χαθεί εντός δέκα ετών αν δεν τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισίου

Ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα χαθεί εντός δέκα ετών αν δεν τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισίου

Building Green Open Space 2018

Ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα χαθεί ήδη από το 2026, εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με ανάλυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Η έρευνά μας δείχνει την εγγύτητα του ανεπιθύμητου επιπέδου υπερθέρμανσης και θα πρέπει να ληφθεί ως μια κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις και ως ένας καταλύτης για ισχυρή δράση», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χένλι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Η Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, δεσμεύει τα κράτη να διατηρήσουν τη θερμοκρασία «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό».

Ο Χένλι και ο συνάδελφός του Άντριου Κινγκ χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τι θα συμβεί αν η συμφωνία του Παρισιού δεν τηρηθεί και οι εκπομπές συνεχιστούν αμείωτες, και ανακάλυψαν ότι η Γη θα βιώσει ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι η συνεχής άνοδος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η επιρροή της Διαδεκαδικής Ταλάντωσης Ειρηνικού, ενός μετεωρολογικού φαινομένου κυκλικών θερμοκρασιών των θαλάσσιων επιφανειών που προκαλεί θερμότητα ή ψύξη στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως.

Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με τη Δεκαδική Ταλάντωση του Ειρηνικού, ενός φαινομένου που λαμβάνει χώρα σε μικρότερο μέρος του Ειρηνικού με διαφορετική περιοδικότητα θερμής και ψυχρής φάσης.

Αυτή η ταλάντωση βρισκόταν σε φάση ψύξης για περισσότερο από μια δεκαετία, εξηγώντας σε ένα βαθμό την μερική φαινομενική παύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τα πρώτα χρόνια του τρέχοντος αιώνα, προκαλώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χένλι.

Αυτό το φαινόμενο περνά τώρα σε μια θερμή φάση, συνεισφέροντας στις θερμοκρασίες ρεκόρ το 2015 και το 2016. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει για μία ή και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου να χαθεί μεταξύ 2024 και 2029, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος θα χαθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Η ανάλυση των ερευνητών υποθέτει ότι θα ληφθούν ελάχιστες ή καθόλου ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών. Η συμφωνία του Παρισιού όμως περιλαμβάνει εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών, οι οποίες θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τις προβλεπόμενες για το 2030, και ακόμα χαμηλότερες στη συνέχεια.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 14:33, 18/05/2017
Clean Energy in European Islands
FMDAY 2018
Domotec & Building Green 2018
NanoDomi-versity: Σεμινάρια κορυφαίων προϊόντων Φωτοβολταϊκών - Αντλιών θερμότητας

Investing in energy efficiency - IENE
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund