Νορβηγία: Το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου για τη συλλογή πλαστικών από τον ωκεανό

Νορβηγία: Το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου για τη συλλογή πλαστικών από τον ωκεανό

Ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πετρελαίου Χιέλ Ίνγκε Ρέκε, ο οποίος ξεκίνησε ως ψαράς, είναι επικεφαλής μίας ιδιωτικής προσπάθειας για τον καθαρισμό του ωκεανού, που θα επιστρατεύσει ένα κολοσσιαίο σκάφος για ναυτική έρευνα και περισυλλογή πλαστικών σκουπιδιών. Το σκάφος θα μπορεί να απορροφά περίπου πέντε τόνους πλαστικού κάθε ημέρα και στη συνέχεια να το λιώνει.

Ο Ρέκε, ο οποίος έχει περιουσία περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός ερευνητικού σκάφους 180 μέτρων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για τη μελέτη θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η πλαστική ρύπανση και η εξόρυξη.

Το σκάφος θα διαθέτει εργαστηριακό χώρο, θαλάσσια και αεροπορικά μη επανδρωμένα σκάφη, αμφιθέατρο, δύο ελικοδρόμια και αυτόνομο υποβρύχιο όχημα, και θα το διαχειρίζεται με πλήρη ανεξαρτησία η WWF Νορβηγίας. Το τεράστιο σκάφος θα έχει πλήρωμα 40 άτομα και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 επιστήμονες. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Yacht Harbour, το σκάφος θα είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, ξεπερνώντας ελάχιστα το σκάφος Azzam που ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι.

«Θέλω να δώσω πίσω στην κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος αυτών που έχω κερδίσει. Αυτό το πλοίο είναι ένα μέρος αυτής της προσπάθειας. Η θάλασσα καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης και μεγάλο κομμάτι της δεν έχει ακόμα ερευνηθεί», δήλωσε ο Ρέκε στον Τύπο της Νορβηγίας.

Το σκάφος αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020 και οι περιβαλλοντικές του επιδόσεις έχουν ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στο σχεδιασμό του.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:56, 19/05/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund