«Βαθαίνει» η κρίση στις εταιρείες πετρελαιοειδών

«Βαθαίνει» η κρίση στις εταιρείες πετρελαιοειδών

Για μπαράζ αλλαγών στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννης Αληγιζάκης, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

«Η αγορά αλλάζει. Παρατηρούμε την ενδυνάμωση των μεγάλων παικτών και τη διαφαινόμενη αδυναμία των μικρότερων εταιρειών» σημείωσε ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ, συμπληρώνοντας, πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ανησυχούν», όπως:

Πρώτον, το γεγονός ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί η αγορά. Κατά το πρώτο πεντάμηνο, η αθροιστική ζήτηση υποχώρησε κατά 2%, ωστόσο η πτώση στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώθηκε στο 3%, ενώ η κάπως καλύτερη συνολική πορεία οφείλεται στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλωστε, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης πολύ πιθανόν να επηρεαστεί πτωτικά από τον προσεχή Οκτώβριο λόγω της κατάργησης της σχετικής κρατικής επιδότησης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Ελπίζεται πάντως, ότι η πτώση του πρώτου πενταμήνου θα αποκλιμακωθεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, λόγω και του αυξημένου αριθμού των εισερχόμενων τουριστών.

Δεύτερον, η συνεχιζόμενη έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αγορά. Με δεδομένο ότι το σύστημα εισροών-εκροών αναμένεται να ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2018, οι εταιρείες του κλάδου εντείνουν τις επαφές τους με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου στο μεσοδιάστημα να βρεθούν άλλοι τρόποι ελέγχου της κατάστασης.

Και τρίτον, το κρατικό πρόγραμμα που υποχρεώνει τις ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. «Αυτό κατά την περίοδο 2017-2020 θα επιβαρύνει τον κλάδο μας κατά 170 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος σε μια δραστηριότητα που έχει πληγεί κατάφωρα από την οικονομική κρίση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει η ΕΛΙΝΟΙΛ τις προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Αληγιζάκης απάντησε πως «σε μια αγορά που αλλάζει, θα πρέπει να κινηθούμε τόσο πετυχημένα, όσο και στο παρελθόν.

Έτσι, θα συνεχίσουμε την επιλεκτική διεύρυνση του δικτύου των πρατηρίων μας, με την απαιτούμενη προσοχή ώστε να μην φορτωθούμε με επισφάλειες.

Μας ευνοεί η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς είμαστε σε μεγάλο βαθμό τοποθετημένοι σε πρατήρια νησιωτικών περιοχών και σε καύσιμα σκαφών.

Επίσης, μια πολύ σημαντική επιλογή μας είναι η αύξηση των εξαγωγών που έχουμε σημειώσει κατά την τελευταία τριετία.

Γενικότερα, μέσα από μια σειρά αμυντικών κινήσεων και μοιράζοντας τα αβγά μας σε περισσότερα καλάθια, πιστεύω πως είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι στην αγορά, επιτυγχάνοντας μάλιστα και κερδοφόρα αποτελέσματα».

Κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΙΝΟΙΛ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,052 ευρώ ανά μετοχή.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:32, 16/06/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund