Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας: Τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης

B2Green avatar
10:33, 25/07/2017
Θέρμανση > Ηλιακά > Νέα

Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας: Τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης

Thermogas

Διαβάστε σχετικά:


Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) πραγματοποιήθηκε την 10η Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΒΗΕ άνοιξε ο Πρόεδρος Ευθύμιος Σπανός, με ανακοίνωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

1. Καλωσόρισμα νέων μελών – διαγραφές

Ο Πρόεδρος της ΕΒΗΕ καλωσόρισε τα νέα μέλη της ΕΒΗΕ. Πρόκειται για τις εταιρείες Μ. Κλαπάκης ΑΒΕΕ και ΘΕΡΜΥΚ ΕΠΕ.

Οι κ.κ. Στέλιος Κλαπάκης και Ηλίας Καστρίσιος ευχαρίστησαν την ΕΒΗΕ για την αποδοχή της αίτησης τους, παρουσίασαν τις εταιρείες τους και συντάχθηκαν με τους σκοπούς της ΕΒΗΕ και τις κοινές προσπάθειες για τον κλάδο.

Επίσης ο Κος Σπανός ενημέρωσε το σώμα για τη διαγραφή της εταιρείας DIANA SOLAR λόγω πολυετών οφειλών.

2. Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δραστηριότητες του Δ.Σ. στο διάστημα Φεβρουάριος – Ιούνιος 2017 ως κάτωθι:

 1. Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κο Σταθάκη τον Φεβρουάριο 2017 όπου τέθηκαν θέματα για τον ΚΕΝΑΚ, τον Οικοδομικό Κανονισμό αλλά και υλοποίησης έργων με εφαρμογές ηλιοθερμίας σε δημόσια κτήρια.
 2. Ακόλουθες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
 3. Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ και ειδικά το εργαστήριο του Κου Άγι Παπαδόπουλου. Έχουν ήδη προταθεί θέματα διπλωματικών εργασιών με θέματα ενδιαφέροντος του κλάδου μας.
 4. Συμμετοχή μας σε συνάντηση στη ΓΓΒ σχετικά με το θέμα των εισαγόμενων προϊόντων που εισέρχονται στην Ελλάδα από χώρες όπως η Βουλγαρία & ΠΓΔΜ τα οποία είτε δεν φέρουν σήμανση CE, είτε φέρουν παραπλανητικές σημάνσεις και πιστοποιητικά ή δεν συνοδεύονται με νόμιμα παραστατικά.
 5. Συνάντηση με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για θέματα Αθέμιτου Ανταγωνισμού.
 6. Συμμετοχή και παρέμβαση μας στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με θέμα "Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους – Ευκαιρία ανάπτυξης για την Ευρώπη".
 7. Παρεμβάσεις μας προς το ΤΕΕ για την τροποποίηση της ΤΟΤΕΕ 20701-1.
 8. Συμμετοχή και ομιλία μας σε ημερίδα του ΙΕΝΕ στο ΕΒΕΑ με θέμα "Ημερίδα με θέμα "Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές".
 9. Παρεμβάσεις μας προς τις εταιρείες ARIES και MASTER SOL για παραπλανητικά πιστοποιητικά σε ιστοσελίδες και προωθητικό υλικό.
 10. Συμμετοχή της ΕΒΗΕ σε διακρατική συνάντηση στη Μαδρίτη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Solar CV για την ανάπτυξη προφίλ επαγγελματικών προσόντων για εργαζόμενους σε συγκεντρωτικά πεδία ηλιοθερμίας.
 11. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 12. Επαφές και κινήσεις από τον Πρόεδρο της ΕΒΗΕ για να συνεχιστεί η απαλλαγή των ηλιακών θερμοσιφώνων από το τέλος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, δεδομένου ότι η απαλλαγή που ισχύει λήγει εντός του 2018.
 13. Προσπάθεια επαφών με στελέχη του ΣΔΟΕ για τις παράνομες πρακτικές στον κλάδο μας.
 14. Επίτευξη διατήρησης του ορίου των 1.300 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα και του ορίου των 2.500 ευρώ για βεβιασμένης κυκλοφορίας στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον που αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο.

3. Ενημέρωση για θέματα ESTIF – CEN

Ο εκπρόσωπος της ΕΒΗΕ στην ESTIF Κος Κ. Τραβασάρος ενημέρωσε τα μέλη για τα σημαντικότερα θέματα της ESTIF.

Αναλυτικότερα, καταρχήν ανέφερε ότι στο διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2017 η ESTIF δεν είχε Γενική Συνέλευση. Παρόλα αυτά οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών που συμμετέχουμε συνεχίστηκαν κανονικά. Μέσα από τις εργασίες των επιτροπών, ο Κος Τραβασάρος κατάφερε, σε σύγκρουση με άλλους συμμετέχοντες σε αυτές να αποφασιστεί ότι τα ηλιοθερμικά solar only να μην έχουν σήμανση Energy Labelling όπως οι ηλεκτρικές συσκευές. Ο λόγος είναι ότι με τα ισχύοντα συστήματα μετρήσεων και κατάταξης ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με αντίσταση θα έπαιρνε πολύ κακή σήμανση, ίσως και κατηγορίας D.

Στα πλαίσια της τεχνικής επιτροπής TC 312, την Προεδρία της οποίας έχει ο Κος Χ. Μιχαλόπουλος και τη Γραμματεία η Κα Β. Δρόσου έγινε καταγγελία κατά του Γερμανού κατασκευαστή Wagner, ο οποίος παράγει ηλιακούς θερμοσίφωνες με φωτοβολταϊκό συλλέκτη και κάνει δοκιμές με το EN 12976. Η καταγγελία έγινε δεκτή και τόσο ο κατασκευαστής όσο και το εργαστήριο που κάνει τις δοκιμές ανακάλεσαν τα αποτελέσματα αυτά, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ηλιακών θερμοσιφώνων με θερμικό ηλιακό και φωτοβολταϊκό συλλέκτη.

4. Ανάπτυξη smart controller

Ο Κος Τραβασάρος ακολούθως ενημέρωσε το σώμα για μία πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί για το σχεδιασμό και παραγωγή ενός smart controller για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Συμμετέχοντας στη τεχνική επιτροπή της ESTIF για τα θερμοσιφωνικά συστήματα διαπιστώνεται η τάση από όλους τους υπόλοιπους που συμμετέχουν, να απαιτείται η ενεργειακή σήμανση των τυπικών συστημάτων μας, σε αντίθεση με το κανονισμό αλλά σε συμφωνία με τις οδηγίες που εκδόθηκαν.

Δυστυχώς ο σημερινός τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε σήμανση πολύ χαμηλότερη από Α που θα ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να χαρακτηρίζει τα συστήματα μας.

Η ESTIF κατέθεσε τελικά πρόταση διόρθωσης των οδηγιών, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό σε αυτή τη φάση.

Σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η θέση μας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι η αντίσταση συνεχώς αναμμένη, προκειμένου να δίνει στο χρήστη την ενέργεια που απαιτείται, προτάθηκε στο ΔΣ η ανάπτυξη ενός 'έξυπνου ελεγκτή' .

Το ΔΣ συμφώνησε ο κ. Τραβασάρος να συνεργαστεί με το κ. Ευάγγελο Πελεκάνο που ειδικεύεται σε τεχνολογίες IoT (Internet of Things) για την ανάπτυξη ενός smart controller που να είναι ελκυστικός στο καταναλωτή, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως η απομακρυσμένη χρήση.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένα πρωτότυπο που εγκατέστησε ο κ. Σπανός με το κ. Πελεκάνο, σε ένα ηλιακό σύστημα που λειτουργούσε ήδη στο εργοστάσιο της COSMOSOLAR για την εξυπηρέτηση του προσωπικού.

Το πρωτότυπο λειτουργεί και φαίνεται ότι ο στόχος το κόστος να μην υπερβαίνει τα 50 € για τα μέλη της ΕΒΗΕ είναι εφικτός.

Στη συνέχεια θα βελτιωθεί ο σχεδιασμός και θα εξελιχθεί ο τρόπος λειτουργίας του και θα δοκιμαστούν οι νέες εκδόσεις.

Προτάθηκε να κατασκευαστούν 100 μονάδες και να διατεθούν σε 5 εταιρίες της ΕΒΗΕ ώστε να εγκατασταθούν δοκιμαστικά σε ισάριθμα συστήματα. Θα ήταν καλό αυτή η φάση να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη ώστε να μπορούμε να έχουμε δεδομένα με τη χρήση της αντίστασης.

5. Στοιχεία πωλήσεων Α εξαμήνων 2016 και 2017 – προοπτικές του κλάδου

Συγκεντρώθηκαν τα συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό boilers (σε τεμάχια) και συλλεκτών (σε τ.μ.) 1 εκπροσωπούμενου και 9 παρευρισκόμενων τακτικών μελών της ΕΒΗΕ.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ακολούθως:

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ    A εξάμηνο 2016 → A εξάμηνο 2017
BOILERS (ΣΕ ΤΕΜΑΧΙΑ)     +20%
ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (ΣΕ M2)           +40,2%
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ    A εξάμηνο 2016 → A εξάμηνο 2017
BOILERS (ΣΕ ΤΕΜΑΧΙΑ)     +33,1%
ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (ΣΕ Μ2)           +56,3%

Ακολούθησε σχολιασμός επί των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων από τους παρευρισκόμενους. Συζητήθηκε η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, όπως συλλέγονται κατά τις Γ.Σ. αλλά η μέθοδος της ΕΒΗΕ είναι αντίστοιχη άλλων ενώσεων της Ευρώπης και επιπλέον αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι τάσεις παρά τα απόλυτα νούμερα.

Η προοπτική του κλάδου είναι ιδιαίτερα θετική και η Ελληνική βιομηχανία διατηρεί τη δυναμική και την αξιοπιστία της διεθνώς.

6. Μέθοδος μέτρησης ενεργειακής σήμανσης ηλιακών από το Εργαστήριο Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"

Οι εκπρόσωποι του εργαστηρίου Ηλιακών και άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Μ. Μαθιουλάκης και Δρ. Σ. Μπαμπαλής παρουσίασαν τη μέθοδο μέτρησης και ενεργειακής σήμανσης θερμικών ηλιακών Solar Only που ανέπτυξε το εργαστήριο υπό τη διεύθυνση του Δρ. Β. Μπελεσιώτη. Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση από εδώ)

Ο Πρόεδρος της ΕΒΗΕ ευχαρίστησε τα μέλη που παραβρέθηκαν στη Γ.Σ. και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στο κοινωνικό μέρος της εκδήλωσης.

Πρακτικά Γ.Σ. ΕΒΗΕ της 10/7/2017

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 10:33, 25/07/2017