Η νότια Ασία ίσως είναι μη κατοικήσιμη το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η νότια Ασία ίσως είναι μη κατοικήσιμη το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλο μέρος της νότιας Ασίας ίσως καταστεί η κατοικήσιμο για τους ανθρώπους έως το 2100, λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η περιοχή σήμερα φιλοξενεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να προκαλεί θανατηφόρα κύματα καύσωνα τις επόμενες δεκαετίες, τότε τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές θα καταστούν ακατοίκητα, σύμφωνα με προσομοιώσεις των ερευνητών του ΜΙΤ.

Σημαντικές αγροτικές περιοχές στις λεκάνες των ποταμών Ινδού και Γάγγη θα πληχθούν βαρύτερα, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη διαθεσιμότητα τροφίμων σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, αναφέρει η έρευνα.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά έχει αντίκτυπο σε τεράστιο αριθμό ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής του MIT, Ελφατίχ Ελταχίρ, συνεπικεφαλής της μελέτης.

Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν χειρότερα είναι η βόρεια Ινδία, το νότιο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίες φιλοξενούν 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, περίπου το 2% του πληθυσμού της Ινδίας εκτίθεται συχνά σε ακραία φαινόμενα θερμότητας και υγρασίας. Έως το 2100, το ποσοστό αυτό ίσως θα αυξηθεί σε 70%, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έρευνα.

Το κύμα καύσωνα στη νότια Ασία το καλοκαίρι του 2015 κόστισε τη ζωή σε περίπου 3.500 άτομα και παρόμοια γεγονότα θα γίνουν συχνότερα και πιο έντονα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξάλλου, οι υπολογιστικές προσομοιώσεις έδειξαν ότι η περιοχή του Κόλπου θα είναι η πιο θερμή περιοχή του κόσμου έως το 2100, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου, με τους μικρούς, πλούσιους πληθυσμούς και τις ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγής εγχώριων τροφίμων, θα είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην αύξηση της θερμοκρασίας, δήλωσε ο Ελταχίρ. Αντίθετα, στη νότια Ασία αναμένεται να δημιουργηθούν κύματα μαζικής μετανάστευσης.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:13, 11/08/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund