Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη

Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη

Με... «νύχια και με δόντια», προσπαθεί δημοτική αρχή Λαμιέων να επιβάλει και να υπερασπιστεί την πρόθεσή της να παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, έχοντας απέναντί της το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, τους 47 απολυμένους συμβασιούχους και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου αλλά και την ΠΟΕ ΟΤΑ.

Στα όσα τραγελαφικά και πρωτόγνωρα για την τοπική αυτοδιοίκηση που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η επίκληση των εισαγγελικών αρχών αλλά και η υποβολή μηνύσεων σε βάρος απολυμένων συμβασιούχων, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από αίτημα του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας , προστέθηκε ένα ακόμη επεισόδιο.

Αυτή τη φορά, η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προχωρώντας σε μια αυθαίρετη -σύμφωνα με τους συμβούλους της μειοψηφίας- ενέργεια, απέτρεψε ουσιαστικά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης και τη συζήτηση του θέματος που είχε να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων και την εμπλοκή ιδιώτη.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής της συνεδρίασης . Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η συνεδρίαση ορίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας. Ωστόσο με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, θέλησε να βάλει σε ψηφοφορία το αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό το αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας για την συζήτηση του θέματος . Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση, την ψήφο της πλειοψηφίας διασφάλιζε ότι η συνεδρίαση θα ολοκληρώνονταν χωρίς τη συζήτηση του θέματος.

Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, που κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για αντιδημοκρατική στάση και συμπεριφορά αλλά και για αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή και ο τρόπος με τον οποίον η δημοτική αρχή επέλεξε να ματαιώσει τη συζήτηση του θέματος προκάλεσε και την αντίδραση των απολυμένων συμβασιούχων αλλά και της αντιπροσωπείας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησαν στιγμές μεγάλης έντασης και λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του δημάρχου , με τους απολυμένους συμβασιούχους να προχωρούν σε ολιγόωρο συμβολισμό αποκλεισμό της εισόδου.

Η δημοτική αρχή Λαμιέων, έχοντας εξασφάλιση από προηγούμενη συνεδρίαση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εμπλοκή εργολάβου στην αποκομιδή των απορριμμάτων, προχώρα στις υπόλοιπες ενέργειες. Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή, πήρε απόφαση για την διεξαγωγή διαγωνισμού, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση του.

Από την πλευρά τους πάντως τόσο οι παρατάξεις της μειοψηφίας όσο και οι απολυμένοι συμβασιούχοι της καθαριότητας, δηλώνουν αποφασισμένοι, να αποτρέψουν την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο και ήδη έχουν καταθέσει προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν συντρέχουν λόγοι αδυναμίας εκτέλεσης της υπηρεσίας από τον Δήμο και παραχώρησης της σε ιδιώτη και τονίζουν ότι αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους απολυμένους εργαζόμενους και σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνει η τελευταία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, προσδιορίζεται προς κάθε κατεύθυνση, ότι η εμπλοκή ιδιώτη εργολάβο στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους δημότες αλλά και στην απαξίωση μιας δημοτικής υπηρεσίας που θεωρείται θεμελιακή για την ίδια τη λειτουργία και την ύπαρξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γιώργος Δελιχάς

efsyn.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:08, 13/09/2017
Climatherm Energy 2018
Domotec & Building Green 2018
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ