Ελληνικό: Η νέα αναβολή του ΚΑΣ, η συνάντηση για τα αρχαία και το δάσος

Ελληνικό: Η νέα αναβολή του ΚΑΣ, η συνάντηση για τα αρχαία και το δάσος

Μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα, εξ' αναβολής, συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η αβεβαιότητα για την επένδυση στο Ελληνικό παρατείνεται. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του χαρακτηρισμού από το δασαρχείο Πειραιά, ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα θα εξεταστεί η ένσταση-αντίρρηση κατά της σχετικής απόφασης από την Ελληνικό Α.Ε.

Οι αρχαιολογικές εργασίες

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. είχαν συνάντηση για την υπόθεση των αρχαιολογικών εργασιών στην έκταση 6,2 χιλ. στρεμμάτων.

Στο τραπέζι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τέθηκε σειρά ζητημάτων, για τα περισσότερα από τα οποία, εξαιρουμένων τριών, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Το χάσμα, δηλαδή, μεταξύ από την μία πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και από την άλλη του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικόν δεν γεφυρώθηκε.

Την ίδια στιγμή, η λύση που προκρίθηκε, αρμοδίως, είναι να προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες βάσει όσων ορίζει το Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, που έχουν υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνικό που διαχειρίζεται την έκταση.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να "πείθεται" για το ότι οι αρχαιολογικές εργασίες θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης.

Ένας λόγος που δεν πείθεται σχετίζεται με το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την υπουργό Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου για την κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στις περιοχές "όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει".

Ως εκ τούτου, οι αντίρροπες δυνάμεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο ή να κηρυχθεί είτε το μισό είτε το 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικός χώρος, φαίνεται ότι οδήγησαν στην αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Το δάσος

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα εξεταστεί η ένσταση – αντίρρηση που υπέβαλε η Ελληνικόν Α.Ε. στην πρωτοβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων του Δασαρχείου Πειραιά κατά της πράξης χαρακτηρισμού ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο κομμάτι γης, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε αυτό θα αναπτυχθεί διεθνές ξενοδοχειακό θέρετρο με καζίνο, συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων.

Ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι σύμφωνα με υφιστάμενη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, η συγκεκριμένη έκταση δεν είναι δασική, καθώς απέκτησε δασική μορφή με τεχνητή δάσωση από το κολέγιο θηλέων στη θέση του οποίου βρίσκεται, σήμερα, το κτήριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τι θα συμβεί όμως, εάν η πρωτοβάθμια Επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων απορρίψει την ένσταση - αντίρρηση της Ελληνικόν Α.Ε.;

Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία, που διαχειρίζεται την έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου, εκτιμάται ότι θα προσφύγει στη δευτεροβάθμια Επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, ζητώντας την ακύρωση της απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής, όπως και της πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη Πειραιά. Νέα δηλαδή, καθυστέρηση θα προστεθεί στο έργο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών φέτος έχει πια χαθεί, ενώ παραμένει αμφίβολο εάν θα ξεκινήσουν το 2018. Όσο όμως, καθυστερούν να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό τόσο καθυστερεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου - dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:30, 13/09/2017
Rizakos

11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund