244.261 καταναλωτές έχουν φύγει από τη ΔΕΗ για ιδιώτες παρόχους

244.261 καταναλωτές έχουν φύγει από τη ΔΕΗ για ιδιώτες παρόχους

Πάνω από 240 χιλιάδες είναι πλέον οι καταναλωτές που έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ και εμπιστεύονται ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι εντυπωσιακός, ωστόσο εάν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά στο δίκτυο οι μετρητές είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια, τότε στην πραγματικότητα το 3-5% των ενεργών πελατών έχει μετακινηθεί από τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των πελατών που σήμερα εμπιστεύεται ιδιώτη πάροχο είναι 244.261 και αφορά σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 84 χιλιάδες έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ μέσα στο 2017. Στο ίδιο διάστημα ο μηνιαίος μέσος όρος της απωλειών της ΔΕΗ έφτασε τους 10.500 πελάτες.

Τα πιο αναλυτικά στοιχεία δίνουν μια πιο χαρακτηριστική εικόνα της αγοράς. Έτσι στη μέση τάση (μεγαλύτερες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες) έχουμε 2603 πελάτες που έχουν μετακινηθεί σε ιδιώτες παρόχους. Εδώ η πρωτιά ανήκει στην εταιρεία Ηρών η οποία έχει 822 πελάτες της συγκεκριμένης κατηγορίας και ακολουθεί η Protergia με 602 πελάτες, με την Elpedison να έχει 538 πελάτες.

Στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρότεροι επαγγελματίες, καταστήματα κλπ) το μεγαλύτερο πελατολόγιο διαθέτει η Protergia με 69.277 πελάτες (όταν τον Μάρτιο διέθετε 55.900), ακολουθεί η Elpedison με 65.442 πελάτες ενώ στην τρίτη θέση με 40.417 πελάτες βρίσκεται η Watt & Volt.

Ακολουθούν Green (8607), ΟΤΕ Ακίνητα (6981), Volterra (6094), NRG (5133), ΕΛΤΑ (2463), Ken (2243), Volton (2214).

Το αμέσως επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός καθώς στην αγορά θα εισέλθουν δύο εξαιρετικά δυναμικοί παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται στο retail της ενέργειας και διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια πελατών. Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, που θα μπουν και στην αγορά του ρεύματος, διαθέτοντας σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη μέσα σε χιλιάδες νοικοκυριά στα οποία και πουλάνε εδώ και πολλά χρόνια φυσικό αέριο.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται και διεργασίες και συζητήσεις για συνεργασίες, που όμως ακόμη δεν έχουν κάποια κατάληξη. Τέλος η αγορά τελεί εν αναμονή της τελευταίας δημοπρασίας του έτους, κατά την οποία αναμένεται να διατεθούν πάνω από 700MW λόγω των Penalties από τη μη επίτευξη των στόχων της συμφωνίας με τους δανειστές για την απώλεια μεριδίων της ΔΕΗ. Πάντως η ΡΑΕ εξετάζει να "σπάσει" στα δύο αυτήν την ποσότητα, προκειμένου να προκληθεί τεχνητός ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων και να κρατηθούν ψηλά οι τιμές των δημοπρασιών προς όφελος της ΔΕΗ. Εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια για ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια από τους ιδιώτες προμηθευτές.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:47, 14/09/2017
Climatherm Energy 2018
Domotec & Building Green 2018
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ