Νέα ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της

Νέα ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της

Νέα ευρω-καταδίκη της χώρας μας για τις «λαμπρές» επιδόσεις της σε θέματα περιβάλλοντος. Το Ευρωδικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την καταδίκη της χώρας μας για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στην Προσοτσάνη και το Δοξάτο Δράμας, την Ελευθερούπολη Καβάλας, τη Βάγια Βοιωτίας και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Οι πέντε κωμοπόλεις ανήκουν στην κατηγορία των οικισμών 2-10.000 κατοίκων, που βάσει της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ έπρεπε να διαθέτουν τα λύματά τους σε δευτεροβάθμια επεξεργασία . Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου, το 2007 η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να της παράσχουν, εντός έξι μηνών, στοιχεία σχετικά με την εκπλήρωση, μεταξύ άλλων, των υποχρεώσεων που υπέχουν ως προς την επεξεργασία των αστικών λυμάτων 62 οικισμών.

Αφού εξέτασε τα στοιχεία που της παρασχέθηκαν και κατόπιν προειδοποιητικών επιστολών, η Επιτροπή απηύθυνε την πρώτη αιτιολογική γνώμη το 2012 με προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή παρατηρήσεων. Η Ελλάδα απάντησε ότι τέσσερις οικισμοί επρόκειτο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271, με την ολοκλήρωση διαφόρων έργων που χρηματοδοτούνταν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», και ότι οκτώ άλλοι οικισμοί διέθεταν λειτουργικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων με δεδομένα εκροής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας.

Το 2014, η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, με την αιτιολογία ότι οκτώ οικισμοί και συγκεκριμένα οι οικισμοί Προσοτσάνης, Δοξάτου, Ελευθερούπολης, Βάγιας, Δεσφίνας, Γαλάτιστας, Πολύχρονου και Χανιώτη, εξακολουθούσαν να μη συμμορφώνονται.

Τελικά οι ελληνικές αρχές έδωσαν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματική δευτεροβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων στους οικισμούς Πολύχρονου, Χανιώτη και Δεσφίνας, με αποτέλεσμα η προσφυγή να αποσυρθεί στο σκέλος που τους αφορά. Καταδικάστηκε όμως για τους υπόλοιπους πέντε.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα, επομένως δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Ωστόσο αν το πρόβλημα παραμείνει, θα ξεκινήσει δεύτερη διαδικασία παραπομπής, που καταλήγει στην επιβολή χρηματικού προστίμου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 14:25, 14/09/2017
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
ΚΑΠΕ Enerfund