Επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία ή στην τουριστική βιομηχανία;

B2Green avatar
09:31, 12/10/2017
Business > Green Business > Απόψεις

Επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία ή στην τουριστική βιομηχανία;

Πολύς λόγος γίνεται, τελευταία, για τις επενδύσεις στη χώρα μας και μάλιστα για τις επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία. Σίγουρα, η προσέλκυση τους, πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος για να μπορέσει η χώρα να περάσει στην ανάπτυξη. Σε τι είδους επενδύσεις όμως μπορούμε να ανταποκριθούμε; Είναι η βαριά βιομηχανία το δυνατό μας χαρτί ή μήπως είναι ο τουρισμός, που συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, 20% με 25% στο ΑΕΠ της χώρας; 

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ένα ισχυρό προϊόν στην τουριστική βιομηχανία και το brand name της μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατό. Αρκεί να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα και να διορθώσουμε, προηγουμένως, τα κακώς κείμενα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, υιοθετώντας μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης και να προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, με το κατάλληλο marketing. Κανείς δεν αμφισβητεί, ότι μπορεί να αποτελέσει έναν επενδυτικό παράδεισο για τις επιχειρήσεις, χωρίς τις αγκυλώσεις που την ταλανίζουν. 

Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μεσογειακή διατροφή που προσφέρει μπορούν να την κάνουν μία υπέροχη χώρα για να ζει κανείς, αρκεί όμως να βελτιωθούν κομμάτια της καθημερινότητας. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά, που την κάνουν ένα μοναδικό "προϊόν". Ένα προϊόν που μπορούμε αν το δουλέψουμε καλά να το "πουλήσουμε" πολύ ακριβά στο εξωτερικό. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να εργαστούμε όλοι οι Ελληνες, πάνω σε μία ενιαία στρατηγική, προς την κατεύθυνση αυτή. Να αγαπήσουμε ξανά τη χώρα μας, να την εκσυγχρονίσουμε, να αναδείξουμε τα δυνατά της χαρακτηριστικά, να διορθώσουμε ότι την κρατάει πίσω, να την κάνουμε πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συνέχεια να την προωθήσουμε στις κατάλληλες αγορές, προσελκύοντας σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. 

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον τη στρατηγική που ανακοίνωσε, πριν λίγες ημέρες, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Εκανε λόγο για ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την εξωστρέφεια, τις συνέργειες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μίλησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός και ο πολιτιστικός τουρισμός για περαιτέρω ενίσχυση και κατάταξη του ελληνικού τουρισμού ψηλότερα στις μεγάλες αγορές, για ενότητα ολόκληρου του τομέα, σύνθεση όλων των απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, για διαρκή και αρμονική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος. Θα προσέθετα ακόμα και τον "συνταξιοδοτικό" τουρισμό – μια και η χώρα μας αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για συνταξιούχους από όλον τον πλανήτη που να θέλουν και να μπορούν να περάσουν εδώ το υπόλοιπο της ζωής τους.  

Όλα αυτά αν γίνουν συντονισμένα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Γιατί πάνω στον τουρισμό μπορούν να χτιστούν μία σειρά από υπηρεσίες, που θα εξασφαλίσουν δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Και σε νέους και σε μεγαλύτερους. Η χώρα και ο τουρισμός, αυτή τη στιγμή, τους χρειάζονται όλους. Τους νέους για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, για το πάθος και την ορμή που τους διακρίνει και τους μεγαλύτερους για την εμπειρία και τις γνώσεις τους. 

Ρεβέκκα Πιτσίκα, Πρόεδρος και CEO της PfB Group 

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:31, 12/10/2017

B2Green Polls

EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL