Ψηλά ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ

Ψηλά ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ

Ψηλά τον πήχη για τον ΔΕΣΦΑ βάζει τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και τα ΕΛΠΕ (μέτοχος του 35% του Διαχειριστή) για την τιμή που θα «πιάσει» η πώληση του 66% των μετοχών της επιχείρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήρης Νίκας έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι τα Ελληνικά πετρέλαια αναζητούν τίμημα «τουλάχιστον αντίστοιχο» της προηγούμενης προσφοράς των 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν η κοινοπραξία εταιρειών Snam, Enagás, Fluxys και N.V. Nederlandse Gasunie, αλλά και η ισπανική Regasificadora del Noroeste και αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με το ΔΕΣΦΑ.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η οποία εκκρεμούσε από το 2013 και αποτελούσε προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Το deal κόλλησε ύστερα από τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ενέργειας, η οποία είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Κατόπιν η ΡΑΕ είχε καταφέρει να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%.

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία του 2016. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του ΔΕΣΦΑ το 2016 ανήλθαν στα 34,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 14:49, 12/10/2017
Climatherm Energy 2018
Domotec & Building Green 2018
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ