Νέο Εξοικονομώ: Remember, remember, the 5th of November..

Νέο Εξοικονομώ: Remember, remember, the 5th of November..

Civiltech

Η πραγματική ιστορία του Guy Fawkes, της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας & της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας στις 5 Νοεμβρίου του 1605, ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει πλήθος δημιουργών μέχρι τις μέρες μας, 400 χρόνια μετά από τα ίδια τα γεγονότα.

Η πιο γνωστή ίσως δημιουργία που βασίστηκε στην ιστορία του Guy Fawkes ήταν το κόμικ “V for Vendetta” το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2006, στο οποίο ο πρωταγωνιστής “V” επαναλαμβάνει συχνά τη διαχρονική πλέον φράση “remember, remember, the 5th of November”.

Προφανώς, η παραπάνω εισαγωγή δεν έχει σχέση με το νέο εξοικονομώ. Ο λόγος για τον οποίο επικαλούμαι την ιστορία του Guy Fawkes είναι η 5η Νοεμβρίου, όχι του 1605 αλλά του 2016. Και εξηγούμαι:

Πριν ένα χρόνο, 4.700 συμπολίτες μας, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα πεπραγμένα του παλαιού “εξοικονομώ” μεταξύ των οποίων και τα στοιχεία εκείνα που θα ήθελαν να αλλάξουν στο επερχόμενο νέο πρόγραμμα. Η οικειοθελής αυτή συμμετοχή, μόνο απλή δεν ήταν: οι συμμετέχοντες έβαλαν τον εαυτό τους στη διαδικασία απάντησης περισσότερων των 50 συνδυαστικών ερωτήσεων, μέσω της αντίστοιχης έρευνας που “έτρεξε” στο B2Green.gr για το παρόν & το μέλλον του προγράμματος. Στις 05 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ συγκεντρώθηκαν 400 σύνεδροι για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και συνολικά 12 διαφορετικές παρουσιάσεις από θεσμικούς φορείς, καθηγητές πανεπιστημίου & εκπρόσωπους της αγοράς, στην πρώτη (& μόνη μέχρι σήμερα) ημερίδα που διοργάνωσε & υλοποίησε το B2Green.gr.

Από τότε (ή, για να είμαστε ακριβείς από πιο πριν) μέχρι σήμερα, έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για την έναρξη του πολυαναμενόμενου “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II”, ανεξαρτήτως του κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προφανώς, όπως ο ήρωας της παραπάνω ταινίας δανείζεται το πρώτο γράμμα της λέξης που τον εκφράζει (V for Vendetta), κάπως έτσι υπάρχουν & εκείνοι που (V for) Viazontai να προαναγγείλουν πριν της ώρας της την έναρξη του νέου “εξοικονομώ” ενώ απ’ την άλλη, υπάρχουν & εκείνοι που (V for) Viazontai να κατακρίνουν οποιαδήποτε δημοσίευση αφορά στο νέο πρόγραμμα.

Στο B2Green.gr αναρωτηθήκαμε από νωρίς για τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στο νέο εξοικονομώ. Τελικά, (αν & δεν αποφύγαμε & κάποια λαθάκια), καταλήξαμε στο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε τις δημόσιες ανακοινώσεις των αρμοδίων & να φιλοξενούμε τις επώνυμες απόψεις των αναγνωστών μας για το θέμα ενώ από την πλευρά μας, να δώσουμε έμφαση στα γεγονότα & όχι στις υποθέσεις & τα σενάρια. Γι΄αυτό & ήμασταν οι πρώτοι που δημοσιεύσαμε τον επίσημο συνοπτικό οδηγό του νέου προγράμματος, οι πρώτοι που αναρτήσαμε την επίσημη τροποποίησή του και βέβαια οι πρώτοι που καταγράψαμε την περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης του προγράμματος παραθέτοντας επίσημα στοιχεία για το διαγωνισμό του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει.

“Remember, remember, the 5th of November”

Μεταξύ των 12 παρουσιάσεων της ημερίδας της 05 Νοεμβρίου 2016 που διοργάνωσε το B2Green.gr, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 4.700 συμπολίτες μας. Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, με ατελείωτες αναλύσεις & δημοσιεύσεις σχετικά με τις αλλαγές που εκτιμώνται για το νέο πρόγραμμα, φιλοξενούμε αποσπάσματα από τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα & αφορούν κυρίως στην καταγραφή των απόψεων των ερωτώμενων, για το επερχόμενο νέο πρόγραμμα. Το στατιστικό δείγμα των 4.700 συμμετοχών είναι τεράστιο (αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως δημοσκοπήσεις που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας βασίζονται πολλές φορές σε απαντήσεις μόλις 1.000 συμμετεχόντων).

Δείτε λοιπόν παρακάτω τα γραφήματα με τα συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ επαγγελματιών και ενδιαφερομένων και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, ένα χρόνο μετά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις παρουσιάσεις όλων των αποτελεσμάτων της έρευνας καθώς και τις υπόλοιπες παρουσιάσεις των εισηγητών, μπορείτε να τις ξαναδείτε εδώ. Αυτό που απομένει να δούμε στην πράξη, μόλις δημοσιευτεί ο επίσημος αναλυτικός οδηγός του νέου προγράμματος, είναι το κατά πόσο τα ανωτέρω αποτελέσματα τα έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιες αρχές. Το πόσος χρόνος μένει μέχρι την επίσημη έναρξη του νέου προγράμματος, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να το απαντήσει κανείς, χωρίς να κινδυνεύσει να εκτεθεί. Ελπίζουμε τουλάχιστον από τώρα μέχρι & την έναρξη του προγράμματος, να σταματήσει η εσκεμμένη παραπληροφόρηση γιατί πλέον, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα, επαγγελματίες & ιδιώτες, (V for) Varethikan..

Ηλίας Καβουλάκος
B2Green.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 20:20, 05/11/2017
Sto Therm

Rizakos
Calda Energy - Aermec
Knauf
NanoDomi Διαγωνισμός
Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL