Ισλανδία: Εκλογή 41χρονης περιβαλλοντολόγου ως πρωθυπουργού

Ισλανδία: Εκλογή 41χρονης περιβαλλοντολόγου ως πρωθυπουργού

Η Κάτριν Γιακομπσντότιρ, η 41χρονη πρόεδρος του κόμματος Αριστερής-Πράσινης Κίνησης, εξελέγη πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Η Γιακομπσντότιρ είναι μία από τις δημοφιλέστερους πολιτικούς στην Ισλανδία, πρώην υπουργός Παιδείας και αναγνωρισμένη περιβαλλοντολόγος. Μία από τις πρώτες δεσμεύσεις της ήταν να επιτευχθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2040.

Ως η τέταρτη πρωθυπουργός της Ισλανδίας μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Γιακομπσντότιρ θα αναλάβει καθήκοντα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη δημόσια δυσπιστία για την πολιτική, με την ελπίδα να οδηγήσει τη χώρα βαθμιαία προς μια θετική αλλαγή.

«Είναι η ηγέτης του κόμματος που μπορεί να ενώσει καλύτερα τους ψηφοφόρους από αριστερά και δεξιά», δήλωσε η Εύα Ονουντότιρ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, στους New York Times. «Επειδή αυτός ο συνασπισμός περιλαμβάνει κόμματα από την αριστερά και τη δεξιά, το έργο του θα αφορά περισσότερο τη διαχείριση του συστήματος αντί να κάνει επαναστατικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Από τις πρώτες μέρες μετά το σχηματισμό του κυβερνώντος συνασπισμού, το κόμμα της Γιακομπσντότιρ έχει ήδη πάρει φιλόδοξα περιβαλλοντικά μέτρα. Ενδεικτικά, αντί να ορίσουν κάποιον ή κάποια βουλευτή του κόμματος ως Υπουργό Περιβάλλοντος, επέλεξαν τον Γκούντμουντουρ Ίνγκι Γκούντμπραντσον, περιβαλλοντικό ακτιβιστή και διευθύνοντα σύμβουλο της Landvernd, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ΜΚΟ στην Ισλανδία. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις εργασίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παρά το ότι η κλιματική αλλαγή έχει αποδειχθεί ότι δίνει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας, η οποία υποδέχθηκε περίπου 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017, η χώρα των 300.000 κατοίκων αναγνωρίζει τη σημασία της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας και της προετοιμασίας για αρνητικές κλιματικές επιδράσεις τις επόμενες δεκαετίες. Το σχέδιο δράσης της Ισλανδίας για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα των μεταφορών, τη βελτίωση της υποδομής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη φύτευση περισσότερων δέντρων και την προμήθεια όλης της ενέργειας για τους δημόσιους οργανισμούς από ανανεώσιμες πηγές.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:55, 07/12/2017

B2Green Polls

ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL