Κατά 10% αύξησε τις ρυθμίσεις δανείων το ''φόβητρο'' των πλειστηριασμών

Κατά 10% αύξησε τις ρυθμίσεις δανείων το ''φόβητρο'' των πλειστηριασμών

Μπορεί να μην έχουν περάσει ούτε δέκα ημέρες από την έναρξη των πλειστηριασμών και αυτοί να έχουν προγραμματιστεί για δύο φορές εκ των οποίων τη μία αναβλήθηκαν, ωστόσο το εμμέσως επιδιωκόμενο αποτέλεσμά τους έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 10% στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που μέχρι πρότινος αγνοούσαν τις προσκλήσεις των τραπεζών να προσέλθουν για τη διευθέτηση των οφειλών τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ενδεικτικό το πλάνο των πλειστηριασμών που ανακοινώνεται ότι θα διενεργηθούν (ενδεικτικά για την προσεχή Τετάρτη 13/12 είναι προγραμματισμένοι 18 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), καθώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν την τελευταία στιγμή κατόπιν ρύθμισης της οφειλής.

Η θετική ένδειξη ενίσχυσης των ρυθμίσεων– αν και δεν αναμένεται να συνεχιστεί πολλαπλασιαστικά, αφού είναι γεγονός πως οι ρυθμίσεις δανείων έχουν φτάσει σχεδόν στο σημείο κορεσμού – εκτιμάται πως θα φέρει δάνεια της τάξεως του 1,5 – 2 δισ. ευρώ στο κατώφλι του να επανέλθουν στα εξυπηρετούμενα. Για την ακρίβεια, να τα βγάλουν από το "κόκκινο" και να τα τοποθετήσουν στη ζώνη παρακολούθησης για την ομαλή εξυπηρέτησή τους επί ένα έτος, ώστε κατόπιν να μεταπηδήσουν στη ζώνη των δανείων που έχουν ιαθεί.

Θα πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα δάνεια που "ξανακοκκινίζουν" ως άλλα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των NPLs.

Σημειώνεται ότι στο γ΄ τρίμηνο, ο δείκτης αθέτησης (default rate) μειώθηκε για πρώτη φορά εντός του 2017, αγγίζοντας το 2%, ξεπερνώντας όμως και πάλι το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι το σημαντικότερο μέσο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και όχι της αύξησης των ρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι διαγραφές δανείων, όσο και οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις θα μπουν δυναμικά στη φαρέτρα των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων μέσα στην προσεχή διετία, οι ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να σηκώνουν το κύριο βάρος για την επίτευξη των στόχων στα τέλη του 2019.

Ειδικότερα, από το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 101,8 δισ. ευρώ, στην εκκίνηση του στόχου τον Ιούνιο του 2017, μέχρι τα τέλη του 2019 προβλέπεται ότι δάνεια 21,1 δισ. ευρώ που τώρα δεν εξυπηρετούνται, θα πρέπει να αναταξινομηθούν προς εξυπηρετούμενα. Το ποσό αυτό αναλύεται σε αναταξινομήσεις 8,6 δισ. ευρώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, 2,6 δισ. ευρώ στο καταναλωτικό και 9,9 δισ. ευρώ στο επιχειρηματικό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν στα 20,6 δισ. ευρώ από 27,8 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2017, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά στα 6,6 δισ. από 13,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά στα 37,4 δισ. από 60,1 δισ. ευρώ σήμερα.

Tης Νένας Μαλλιάρα

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:05, 07/12/2017

ΚΑΠΕ Enerfund
PV Market & Tender Mission Greece

Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL